У Верховній Раді з ініціативи Комітету з питань інтеграції України до ЄС відбувся тренінг із європейської інтеграції


Вересень 27
09:00 2024

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяли участь у тренінгу «Роль ВРУ у процесі європейської інтеграції України», який стосувався ключових аспектів переговорів, стратегічних підходів та найкращих практик, що сприятимуть інтеграції України до Європейського Союзу. Тренінг було організовано на прохання та за сприяння Комітету з питань інтеграції України до ЄС Програмою USAID «Рада: наступне покоління». Його провели експерти, що здійснюють підтримку переговорної групи з ЄС у Молдові. У тренінгу також взяли участь голови євроінтеграційних підкомітетів та інші представники секторальних комітетів Верховної Ради.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що, враховуючи темпи інтеграції України до Євросоюзу та величезний обсяг роботи, який має бути виконано, оновлення потребують і багато процесів всередині парламенту, як от планування роботи, щоби ефективно налагодити процес європейської інтеграції, зміни до регламенту Верховної Ради, оновлення законодавчого механізму євроінтеграції, а також залучення широкого кола стейкхолдерів до співпраці. «Нам потрібно оновити загальну систему і загальнодержавний механізм нашого просування до європейської інтеграції, оскільки ми досі послуговуємося законом, ухваленим ще за часів Угоди про партнерство та співробітництво з ЄС. Це застарілий законодавчий механізм, який потребує оновлення, але ні в парламенті попереднього скликання, ні в нинішньому політичної волі не вистачає, щоби цю систему перезапустити. Якщо для Угоди про асоціацію цього закону ще було достатньо, то для перемовин про членство - ні», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила на важливості ретельної координації євроінтеграційних завдань між парламентом та урядом, а також на системному плануванні роботи для успіху євроінтеграції. Щоби не виникало ситуацій, коли уряд розробляє свій План дій, з огляду на вимоги та терміни, а Верховна Рада, натомість, схвалює свою Дорожню карту. І в підсумку цей документ не в повній мірі враховує перелік тих законодавчих актів, які мають бути ухвалені першочергово. Тому, це вимагає системного планування та комунікації. Голова Комітету зазначила, що в країнах, які вже проходили цей шлях, значна кількість законопроєктів, пов’язаних з імплементацією права ЄС, схвалювалися за пришвидшеною процедурою та майже не потребували парламентського контролю. Проте в Україні урядові законопроєкти не завжди враховують євроінтеграційні зобов’язання, тому парламент змушений відігравати більш контролюючу роль.

У цьому контексті Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості посилення інституційної спроможності Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Адже наразі Комітет аналізує не тільки законопроєкти, підготовлені до першого читання, а й ті, що вже були доопрацьовані перед другим читанням. Відтак, обсяг роботи Комітету вимагає суттєвого посилення спроможності його секретаріату.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС подякувала Програмі USAID «Рада: наступне покоління» за проведення тренінгу. «Ми вдячні, що вдалося провести цей тренінг. Хотілося би, щоби активнішу участь брали депутати різних фракцій. Дякуємо всім, хто долучився. Це було корисно, практично і дало реалістичне розуміння тих викликів, які на нас очікують та масштабу завдань, з яким доведеться впоратися», - підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Публічна служба для ветеранів і ветеранок: відповіді на поширені запитання

Прочитайте повну статтю

Гібридні загрози та кібератаки, які рф застосовує проти України: Іван Вигівський виступив у Євр...

Прочитайте повну статтю

Як зрошення формує оазис насінництва на Полтавщині

Прочитайте повну статтю

Співпраця молодих інноваторів, експертів та органів державного управління створює енергоефектив...

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді з ініціативи Комітету з питань інтеграції України до ЄС відбувся тренінг із єв...

Прочитайте повну статтю

Ірина Констанкевич: Робота бібліотек під час війни набула нового значення

Прочитайте повну статтю

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроект про Державн...

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Мін’юсту про стягнення в дохід держави ак...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь