5 грудня відзначається Всесвітній день ґрунту


Грудень 06
12:04 2021

Вперше з ініціативою запровадження Всесвітнього дня ґрунту установи виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (International Union of Soil Sciences) у 2002 році у місті Бангкок (Таїланд).  Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. 

Основною метою Всесвітнього дня ґрунту є привернення уваги до важливості ґрунтів у якості одного з найважливіших компонентів продовольчої безпеки та здоров’я екосистем, а також життєво важливого джерела для благополуччя людей завдяки їхньому внеску в продовольчу, водну і енергетичну безпеку та скорочення масштабів втрати біорізноманіття та зміни клімату.

На сьогоднішній день Всесвітній день ґрунту святкується головним чином світовою спільнотою, до складу якої входить близько 60 тисяч фахівців з ґрунтознавства, що відповідають за генерування та поширення знань та інформування про ключову роль ґрунтів у підтримці життя і сільськогосподарського виробництва. Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

В Україні земля (ґрунт) визначена як основне національне багатство, що перебуває під особливою охороною держави. Проте стан ґрунтів свідчить про необхідність удосконалення державної системи охорони ґрунтів.

Ґрунт називають головним багатством держави й планети. Однак цим стратегічно важливим ресурсом далеко не завжди розпоряджаються раціонально, в Україні, як і в більшості країн світу, відбувається небезпечний процес деградації ґрунтів, котрий фахівці називають «тихою кризою планети». Зокрема, дані моніторингу земельних ресурсів переконливо засвідчують, що останніми роками наші ґрунти помітно біднюються і втрачають свої якісні та продуктивні показники. Відтак, питання збереження природних ресурсів, їх відтворення та поліпшення має загальнодержавне стратегічне значення, особливо за умови нинішньої економічної ситуації.

Основна причина зниження родючості ґрунтів – це порушення законів землеробства. Саме від господарської діяльності людини найбільше залежить трансформація ґрунтів, тобто підвищення або погіршення їхньої родючості. Аналіз статистичної звітності показує, що більшість землекористувачів не проводить жодних заходів, спрямованих на збереження ґрунтів та підвищення їхньої родючості.

Приймаючи певні рішення щодо природокористування й, зокрема, землекористування, людина схильна виходити зі своїх суб’єктивних потреб, які переважно є споживацькими та суперечать законам цілісного й гармонійного функціонування біосфери. 

Важливо змінити світоглядну позицію людей щодо ставлення до земельних ресурсів, домогтися усвідомлення ними життєвої потреби спрямувати природокористування в раціональне й науково обґрунтоване русло, виховати свідомість справжнього власника цього унікального природного дару. 

Україна має унікальне багатство — майже 60 відсотків її площі зайнято чорноземними ґрунтами, які за своїми характеристиками кореневмісного шару, властивостями, потенціалом родючості, придатністю до вирощування багатьох польових культур не мають собі рівних. Займає перше місце у світі за часткою земель сільськогосподарського призначення. Також Україна володіє близько 4% світових запасів чорнозему ґрунту з найвищими продуктивними властивостями, здатного давати високі врожаї при мінімальних затратах та за належних умов. 

Крім того, Україна має стратегічне розташування з доступом до сільськогосподарських ринків Європи, Близького Сходу, Північної Африки та Азії. Проте продуктивність сільського господарства в Україні суттєво менша у порівнянні з іншими європейськими та світовими лідерами сільськогосподарського виробництва. 

Для того, щоб зберегти родючість грунтів насамперед потрібно мати об’єктивні дані про їх стан. Для цього держава здійснює моніторинг ґрунту шляхом проведення агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення (сільськогосподарських угідь), під час якої фіксується більш як двадцять показників якості ґрунтів.

Варто зазначити, що знаковим кроком для України стало прийняття Закону «Про обіг земель сільськогосподарського значення», яким з 1 липня 2021 року відкрито ринок землі,  який пов'язаний з питаннями охорони ґрунтів, якості та системи їх використання. 

2 грудня 2021 року Міністерством аграрної політики та продовольства України разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) було проведено захід з нагоди Всесвітнього дня ґрунтів, під час якого відбулося урочисте підписання меморандуму між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Українським Ґрунтовим Партнерством.

Державна установа «Інститут охорони ґрунтів України» – це єдина в державі установа, яка проводить агрохімічне обстеження ґрунтів України, в тому числі агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення, що є основою державного контролю за використанням ґрунтів. Установа заснована у 1964 році та включає 24 філій в кожному регіоні України.

Довідково:

З метою привернення уваги до важливості ґрунтів як одного з найвагоміших компонентів продовольчої безпеки та здоров’я екосистем, а також життєво важливого джерела благополуччя людей, підтримки талановитих дітей, екологічного, естетичного і морально-етичного їхнього виховання, заохочення дітей до пізнання нового про ґрунт, проблем його збереження державна установа «Інститут охорони ґрунтів України» вже втретє проводить щорічний конкурс дитячих малюнків “Збережімо ґрунти рідної України”, присвячений до Міжнародного дня ґрунтів (World Soil Day). У 2020 році участь у конкурсі прийняло понад 6 тисяч юних дослідників, які отримали нові знання і компетенції з цього напряму, виклавши свої тлумачення та ставлення до проблеми збереження ґрунтів України. 

Цього року вперше оголошено конкурс студентських есе «Збережімо ґрунти рідної України” задля долучення студентства. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Особливості договору управління майном

Прочитайте повну статтю

Аграрний комітет підтримав законопроект про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного госп...

Прочитайте повну статтю

Богдан Драпятий: Цивілізований світ солідарний з Україною та активно підтримує саперів у бороть...

Прочитайте повну статтю

За рішенням суду браконьєр відшкодує державі півмільйона гривень за завдані збитки рибному госп...

Прочитайте повну статтю

Олена Дума: Договір управління рухомим арештованим майном паркового комплексу «Межигір’я» залиш...

Прочитайте повну статтю

УВАГА! У мережі виявлено російський клон офіційного сайту ДПСУ!

Прочитайте повну статтю

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне»,...

Прочитайте повну статтю

Парламент Естонії визнав депортації кримських татар геноцидом

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь