67 справ щодо війни, за якими стежимо на цьому тижні


Вересень 16
09:03 2024

Київщина

Держслужбовець. Ігор Анташкевич до 2024 року працював начальником відділу мобілізаційної роботи Верховного Суду України. Це структура, яку в рамках судової реформи замінили на однойменний Верховний Суд, та через законодавчі казуси не змогли ліквідувати. Як каже слідство, спілкуючись із колегами чоловік заперечував суверенітет України, пропонував “віддати” Росії південні регіони та Харківську область, героїзував найманців “Вагнера” та підтримував захоплення Львова й північних областей. Анташкевичу інкримінують виправдання збройної агресії РФ.

Депортація з Криму до Сибіру. Ігор Вільховий — суддя з Криму. Після анексії півострова у 2014 році залишився працювати в Євпаторії, порушивши присягу Україні. Почав видавати рішення іменем Російської Федерації. Як каже прокуратура, брав участь у реалізації політики РФ для зміни демографії Криму і своїми рішеннями сприяв депортації українців — людей вивозили до віддалених регіонів Росії, зокрема до Сибіру. У справі заявлені двоє потерпілих. Вільхового обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Перепустки в комендантську. Олександр Баліцький у 2022 році служив на посаді стрільця відділення охорони окремого дисциплінарного батальйону однієї з військових частин. Як каже слідство, він вкрав із роботі й продавав за 10 тисяч гривень перепустки для проїзду Києвом та областю у комендантську годину. Чоловіку інкримінують перешкоджання діяльності ЗСУ.

Сумщина

Здача координат. Сергій Холщов — був посадовою особою від Партії регіонів у Тростянці. Його затримали поблизу лінії оборони на території Сумщини. Холщов нібито проводив дорозвідку для коригування авіабомб РФ. Слідство встановило, що росіяни Холщова завербували дистанційно. Він приховано фотографував військові об’єкти та фіксував їхні координати, а на своїй сторінці у соціальних мережах виправдовував дії російської влади. Його обвинувачують у державній зраді.

Харківщина

Поліцейський-еколог. Максим Нестеров до повномасштабного вторгнення РФ був поліцейським відділу реагування патрульної поліції Ізюмського райуправління. Після окупації міста, каже слідство, чоловік перейшов на бік ворога — став начальником відділу природних ресурсів та екології окупаційної адміністрації в Ізюмі. Нестерова взяли під варту. Йому інкримінують держзраду.

Маршрути в Харкові. Павло Дідковський — мешканець Харкова. Як каже обвинувачення, впродовж березня-травня 2023 року він передавав через Telegram представнику Росії інформацію про ЗСУ, зокрема про місця проживання військових, маршрути техніки, вогневі позиції. Дідковський на суді провину визнав частково. Йому інкримінують держзраду.

Пенсіонери МВС. Павло Колесник і Сергій Смельницький — пенсіонери МВС із Харкова. За даними слідства, влітку 2022 року вони зняли та передали росіянам через Telegram розташування ЗСУ. Обом інкримінують держзраду.

Начальниця під час окупації. Олена Асєєва — колишня інженерка з охорони праці в АТ “Харківгаз”. Слідство встановило, що під час окупації Харківщини вона виконувала обов’язки начальниці окупаційного комунального підприємства “Ізюмгаз”. Її обвинувачують у пособництві державі-агресору.

Дніпропетровщина

Граната і ЗСУ. Максим Євстігнеєв ― мешканець Дніпропетровської області. Правоохоронці проводили щодо нього розслідування за фактом зберігання гранати. Під час перевірки телефонів дізналися, що він поширював дані про переміщення техніки ЗСУ. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

Податки для окупантів. Ірина Мельник з 1985 року працювала у податкових органах, зокрема в Куп’янську. Під час окупації міста, каже слідство, вона почала працювати у створеній росіянами “Податковій службі Харківської області” — брала на облік підприємців, змушених реєструватися у податковій системі РФ, видавала дозволи на підприємницьку діяльність. Жінці інкримінують держзраду.

Дільничний. Ігор Мотильов жив у Куп’янську на момент окупації. За даними слідства, з ідеологічних мотивів він почав працювати дільничним при окупантах. Чоловіка затримали, звинувачують у колабораціонізмі.

Російський бізнес. Єгор Волокітін із Павлограда займається промисловою технікою, є засновником низки підприємств. Юлія Балашова ― бухгалтерка його підприємства. За даними слідства, попри повномасштабне вторгнення РФ Волокітін не припинив співпрацювати з “Южстанкомаш”, що у російському Бєлгороді. У травні 2023 року бухгалтерка фірм Волокітіна перерахувала гроші російській фірмі, яка виконує оборонні замовлення зокрема. Обом інкримінують колабораціонізм.

Робота на ворога. Олександр Політаєв живе у Кривому Розі. За даними слідства, він через месенджери передавав російським військовим інформацію про ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою. Йому інкримінують держзраду.

Запоріжжя

Розстріл військовополоненого. Дмитро Курашов — стрілець штурмового загону “Шторм-V” 127-ї мотострілецької дивізії Східного військового округу РФ. За даними слідства, 6 січня 2024 року він розстріляв бійця ЗСУ, якого окупанти взяли в полон. Курашов вистрілив в українця щонайменше тричі. Невдовзі ЗСУ контратакували росіян і захопили у полон Курашова та його побратимів. Під час допиту в СБУ інший полонений росіянин видав Курашова, згодом зібрали інші докази його вини. Курашову інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Кіровоградщина

Надурити ТЦК. Алім Ібрагімлі — мешканець Кропивницького. Він родом із Азербайджану, приїхав сюди на навчання й лишився жити. У 2021 році він заснував громадську організацію “Міжнародна асоціація націй” для просування ідей тюркських народів. З початком повномасштабного вторгнення організація займалася волонтерством, допомагала переселенцям, військовим і лікарням. Але, як з’ясувало слідство, окрім цього організація допомагала ухилитися від мобілізації — за гроші людям видавали волонтерське посвідчення та шеврони батальйону “Туран”. Чоловікам рекомендували носити одяг військового зразка, а у випадку перевірки співробітником ТЦК — показувати шеврон і посвідчення. Двоє співучасників цієї організації визнали провину й отримали умовне покарання. Ібрагімлі інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Скупчення військових. Дмитро Романченко після повномасштабного вторгнення РФ переїхав на Кіровоградщину з Торецька Донецької області. Як каже обвинувачення, він за гроші передавав росіянам інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою, йому інкримінують держзраду.

Миколаївщина

Вербування від ФСБ. Володимир Лохін із Миколаєва, за даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення виїхав за кордон і почав активно підтримувати збройну агресію РФ. Його дистанційно завербували російські спецслужби. Повернувшись в Україну, він шукав локації військових аеродромів з бойовою авіацією ЗСУ. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Скриншоти ЗСУ. Сергій Григоровський — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, з ідеологічних мотивів він передавав представнику РФ інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік робив скриншоти на Google-мапах місць розташування техніки чи особового складу. Його взяли під варту й інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ.

Одещина

Листівки з пропагандою. Олександр Приймак — мешканець Одеси. У квітні 2023 року його затримала поліція під час комендантської години. Чоловік вночі розклеював листівки про те, що Зеленський — “жидофашист”, з образами ЗСУ та славінням Ісуса Христа. Крім цього, подібне чоловік постив і в Instagram. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ.

Лікарська оборудка. Раїса Костенко працювала завідувачкою одеської амбулаторії № 3 Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3. За версією слідства, у змові з Василем Маргітичем, сімейним лікарем Центру, і медсестрою Тетяною Александровою жінка за гроші підробляла направлення на МСЕК. Висновки такої комісії дають можливість оформити інвалідність. Обвинуваченим інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ та підробку документів.

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом, якому Дрямов надіслав фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Херсонщина

Організація “референдум”. Олена Каменєва — мешканка Херсонщини. За даними слідства, під час окупації допомагала росіянам проводити “референдум” про приєднання області до РФ. Її затримали та інкримінують колабораціонізм.

Учасниця “ДВК”. Тетяна Чорней — мешканка Бериславського району Херсонської області. За даними слідства, у вересні 2022 року вона увійшла до виборчої дільниці, яку окупанти організували в селі Шляхове для проведення незаконного референдуму. Жінка вела облік учасників референдуму щодо приєднання до РФ, закликала односельців голосувати. Їй інкримінують колабораціонізм.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 16-20 вересня.

Київ і Київська областьУсі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь