7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба


Вересень 07
15:00 2024

Відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН у 2019 році (A/RES/74/212) 7 вересня світ відзначає Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба (International Day of Clean Air for blue skies). Запобігання забрудненню атмосферного повітря підтримує Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

За час ведення активних бойових дій на території України серйозно погіршилась якість повітря, дії агресора продовжують руйнувати навколишнє середовище, забруднюючи його на довгі роки і завдаючи шкоди всім без виключення складовим довкілля. Але найвища життєво важлива цінність чистоти атмосферного повітря полягає в тому, що від показників якості повітря напряму залежить стан здоров'я та самопочуття людини, а забруднення повітря є надзвичайно серйозним екологічним ризиком для здоров'я кожного українця. Згідно з даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я, через забруднення повітря загострюються респіраторні, кардіологічні та інші хвороби, і на превеликий жаль, щороку від них помирають мільйони осіб у всьому світі. Відповідно до аналізу статистичних даних, Україна входить в десятку країн з найвищим рівнем смертності від хвороб, пов'язаних із забрудненням атмосферного повітря.

У рік повномасштабного вторгнення, 9 липня 2022 року, Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря» № 2393-ІХ, яким внесено зміни до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», що покликано сприяти зростанню кількості моніторингових досліджень та покращенню стану атмосферного повітря на усій території нашої держави.

Тож у цей день, хочеться підкреслити важливість та нагальну потребу підвищення обізнаності громадськості на всіх рівнях щодо дій задля поліпшення якості повітря. Акцентувавши увагу на тому, що довкілля не має кордонів, Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба має на меті привернення уваги до якості повітря і є закликом до міжнародної спільноти об'єднатися заради чистого повітря, оскільки найважливішою складовою успіху є глобальна співпраця у цьому напрямку, як на державному рівні, так і на загальнолюдському.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь