89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП


Жовтень 25
15:09 2024

У суспільстві зберігається значний інтерес до історії, а також зростає підтримка українців до державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті. Про це свідчать дані соцдослідження, яке презентував Український інститут національної пам’яті 25 жовтня в «Укрінформ».

У порівнянні  з минулим роком зросла частка тих, хто повністю підтримує дії держави у цій сфері, з 31,4% (у 2023 році) до 36,1% (у 2024). Загалом же у 2024 році 89,1% респодентів цілком або частково підтримують політику держави у сфері відновлення та збереження національної пам’яті за останні 10 років.

Актуальність національної пам'яті.

Зацікавленість українців історією залишається високою. Хоча частка тих у кого зріс інтерес до історії за останній рік дещо зменшилась (на 12,5% у порівнянні з минулим роком). Проте у 2024 році зафіксовано зростання ситуативної зацікавленості, тобто уваги до окремих дат та подій, на 8,6%, що свідчить про посилення фокуса на конкретних аспектах історії​.

Спостерігається зниження інтересу серед молоді (18-34 роки), що підкреслює потребу в активнішій просвітницькій роботі з цією віковою групою​.

Ставлення до деколонізації та декомунізації. Підтримка декомунізації та деколонізації у суспільстві зростає. Одним із важливих аспектів цих процесів є перейменування населених пунктів, демонтаж пам'ятників і меморіальних табличок, пов'язаних з радянським минулим або діячами російської культури. Згідно з опитуванням, 77% респондентів позитивно ставляться до перейменування вулиць і міст, названих на честь радянських діячів, а 65,6% підтримують відмову від назв, пов'язаних з діячами російської культури.

Крім того, 55,4% українців вважають, що Україна була колонією російської імперії, що на 13,1% більше порівняно з попереднім роком. Це свідчить про зростання усвідомлення необхідності деколонізації як частини переосмислення національної історії.

Підтримка діяльності УІНП.

Рівень підтримки державної політики у сфері збереження національної пам'яті зріс до 89,1%, а частка тих, хто повністю підтримує дії УІНП, досягла 36,1%​.

Впізнаваність Інституту в інформаційному просторі також зросла: на 20,7% зменшилась кількість тих, хто взагалі не знайомий з діяльністю УІНП​ в порівнянні з 2023 роком.

«Сьогодні, як ніколи, національна пам'ять є основою для збереження нашої ідентичності. Ми бачимо, що інтерес українців до історії зростає, а це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку», – зазначив Антон Дробович під час презентації дослідження.

Соціологічне дослідження провела компанія «Оперативна соціологія» на замовлення Українського інституту національної пам'яті у серпні 2024 році. Дослідження було здійснене методом телефонного інтерв'ю (САТІ), охоплюючи всю територію України, за винятком тимчасово окупованих регіонів. Загалом було опитано 2004 респонденти, і вибірка є репрезентативною для дорослого населення країни віком від 18 років​​.

Детальні результати дослідження доступні на офіційному сайті Українського інституту національної пам'яті.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь