Алла Басалаєва: Україна та Франція розпочали спільну програму з заходів фінконтролю


Жовтень 22
12:02 2024

Державна аудиторська служба України та урядове Французьке агентство міжнародного технічного співробітництва Expertise France розпочали масштабну програму з обміну досвідом та вдосконалення системи заходів державного фінансового контролю.

Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва під час зустрічі у Києві з представниками агентства відзначила важливість співпраці Урядів України та Франції у сфері контролю за ефективним використанням бюджетних коштів.

«У вересні Держаудитслужба отримала повноваження європейської Служби координації боротьби з шахрайством (Anti-fraud coordination service, AFCOS). Для нас – це історична подія, яка прямо пов’язана з євроінтеграційними процесами. Нещодавно я очолювала українську делегацію в Брюсселі, де обговорювалося питання практичної реалізації розширених повноважень Держаудитслужби. З одного боку нам потрібно імплементувати ці вимоги в українське законодавство, з іншого – організувати нашу діяльності у відповідності до європейських стандартів. Тому ми зацікавлені в досвіді діяльності органів фінансового контролю саме Франції, адже вони багато в чому подібні у своїй функціональності до Держаудитслужби», – зауважила Алла Басалаєва.

У свою чергу керівниця Відділу прозорості, державного управління та підзвітності Департаменту з питань врядування Expertise France Сесіль Валадьєр наголосила, що урядові органи та фінансові інспекційні структури Франції також виявляють прямий інтерес до діяльності Держаудитслужби України, зокрема у сфері проведення заходів державного фінансового контролю (ДФК) під час тендерних закупівель.

Програма, яку фінансуватиме уряд Франції, передбачає низку спільних заходів, спрямованих на правове, технічне та організаційне удосконалення Держаудитслужби. Загалом вона триватиме півтора роки та працюватиме за трьома основними напрямками:

1) законодавче та нормативно-правове забезпечення діяльності аудиторів;

2) удосконалення методики проведення контрольних заходів з метою ефективного використання бюджетних коштів;

3) алгоритми практичної роботи: як відбувається планування проведення заходів контролю, вибір об’єктів ДФК, обробка інформації перевірок, способи та види застосування санкцій проти порушників.

Також в рамках програми співпраці заплановано міжнародні двосторонні зустрічі Голови Держаудитслужби України Алли Басалаєвої з Міністром економіки, фінансів і промисловості Франції, керівництвом Генеральної інспекції фінансів, Національної служби європейських фондів, інших профільних установ Французької Республіки.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь