Алла Басалаєва: В Україні буде створено Аудиторську раду для контролю за коштами Ukraine Facility


Червень 11
18:02 2024

Чотирирічна програма фінансової допомоги Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. Для контролю за цими коштами в Україні буде створено Аудиторську раду.

Про це йдеться у колонці голови Державної аудиторської служби України Алли Басалаєвої для видання «Економічна правда».

«Буде створено Аудиторську раду, яка повідомлятиме Єврокомісію про проблеми, пов’язані з потенційними недоліками систем управління та контролю. Вона має відстежувати порушення щодо будь-якої суми, витраченої на досягнення цілей Ukraine Facility», – написала Алла Басалаєва.

Голова Держаудитслужби підтримує створення такої інституції та вважає її запровадження вкрай необхідним кроком, який дозволить більш ефективніше контролювати кошти, які Україна отримує від країн-партнерів.

«Інформація про виявлені порушення передаватиметься Європейському управлінню з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF), Європейському суду аудиторів (ЄСА) та Європейській прокуратурі (EPPO), а також відповідним українським органам влади», – зазначила голова Держаудитслужби.

Крім того, планується також посилення функцій Державної аудиторської служби України, яка вже долучилася до програми з боротьби з шахрайством Євросоюзу.

«Саме Держаудитслужба визначена як Національний контактний пункт (НКП) у взаємодії з OLAF і вже приєдналася до програми у боротьбі з шахрайством (EU AntiFraud Programme). До речі, вперше серед країн поза межами ЄС», – констатує Алла Басалаєва.

Водночас Україна повинна призначити незалежну службу координації боротьби з шахрайством (AFCOS), відповідно до аналогічних служб Євросоюзу. І що прописано в рамковій угоді Ukraine Facility.

«Фактично ця структура буде формувати національну стратегію боротьби з шахрайством, виявляти вразливі місця в управлінні коштами ЄС та завчасно їх виправляти. Тож Ukraine Facility – це не лише про гроші й про шлях до членства в ЄС. Це про спільну роботу державних установ, бізнесу і громадянського суспільства. Про трансформації та розширену відповідальність. Тому що відновлення та розвиток України після війни залежать не тільки від наших партнерів, а насамперед від нас самих», – резюмує Алла Басалаєва.

Повний текст колонки голови Державної аудиторської служби Алли Басалаєвої:  Як європейські кошти змінюють систему фінконтролю в Україні | Економічна правда (epravda.com.ua)

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь