АРМА відстоюючи національні інтереси повернуло 21 млн грн ТОВ «БНК-Україна» задовольняючи запит українських кредиторів


Жовтень 03
09:00 2024

Повернення арештованих білоруських коштів компанії ТОВ «БНК-Україна» - повністю відповідає національним інтересам як таке, що задовольнило українських кредиторів. 

Саме це є основним результатом для держави. 27 вересня 2024 року під час засідання  робочої групи АРМА було ухвалено рішення щодо повернення коштів українським підприємствам – кредиторам білоруської компанії з постачання нафтопродуктів.

АРМА здійснює управління арештованими грошовими активами шляхом розміщення коштів на депозитних рахунках у державних банках та придбання Військових облігацій в розмірі, що становить не більше 80% коштів на депозитних рахунках агентства у відповідній валюті. АРМА у 2024 році ініціювало зміни до Закону, що надає можливість купувати військові облігації, номіновані в іноземній валюті (долар США та євро), які набрали законної сили в травні 2024 року.

Таким чином, на підставі Постанови Подільської окружної прокуратури міста Києва від 12.04.2022 року накладено арешт на грошові кошти, які знаходились на банківських рахунках ТОВ «БНК-Україна» в сумі 455 тис євро. Згідно ухвали Подільського районного суду міста Києва від 10.06.2022 у справі №758/41/13/22 вищезазначені кошти передані в управління АРМА.

ТОВ «БНК-Україна», бенефіціарними власниками якого були ЗАТ «Білоруська Нафтова Компанія» та республіканське унітарне підприємство «ВО Бєлоруснафта» (країна резидентства – республіка білорусь), було постачальником білоруських нафтопродуктів на території України до початку збройної агресії рф.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 02.11.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ «БНК-Україна». В подальшому, Постановою Господарського суду Львівської області від 24.05.2023 ТОВ «БНК-Україна» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедури та призначено ліквідатора, тобто після чого:

- припинилися повноваження (корпоративні права) учасників (власників) Товариства щодо управління Товариством і розпорядженням його майном (тобто, учасники (власники) втратили вирішальний вплив на діяльність Товариства (контроль над Товариством)

- припинилися повноваження призначеного учасниками (власниками) генерального директора Товариства, який підлягає звільненню у зв’язку з банкрутством товариства.

Натомість, функції з управління та розпорядження майном банкрута виконує ліквідатор, який в силу положень Кодексу України з процедур банкрутства є незалежним та діє в інтересах кредиторів Товариства, яким є виключно юридичні та фізичні особи – резиденти України.

У зв’язку зі скасуванням арешту на грошові кошти, АРМА 27 вересня 2024 року прийнято рішення  повернути на ліквідаційний рахунок банкрута 456 тис євро, що еквівалентно 21 млн грн, які будуть направлені на погашення кредиторських вимог ТОВ «БНК-Україна» перед українськими підприємствами – платниками податків в бюджет України, серед яких є ОККО, СОКАР, АМІК-Україна та інші нафтохімічні підприємства України.

Визначальним фактором є те, що понад 1 млрд грн становить заборгованість банкрута ТОВ «БНК-Україна» перед українськими нафтохімічними підприємствами, що підтверджується затвердженими кредиторськими вимогами.

Отже, станом на сьогодні кошти вже повернуто для подальшого чергового задоволення вимог українських підприємств - кредиторів. Платіж вже перебуває на виконанні у фінансовій установі.

Таким чином АРМА в черговий раз підтверджує свою ефективність та неупередженість в управлінні арештованими активами та діє виключно в інтересах держави та українського бізнесу.

Нагадаємо, в серпні 2024 року, АРМА здійснило повернення арештованих грошових коштів в сумі майже 244 млн грн ТОВ «АЕРОК», яке було націоналізоване та власником якого є держава в особі Фонду державного майна України.

Розмір нарахованих відсотків за період управління Агентством арештованими коштами ТОВ «АЕРОК» складає понад 47 млн грн, які будуть направлені на відновлення господарської діяльності, виплату заробітної плати, сплату податків.

Ефективне управління арештованими активами, збільшення надходжень до бюджету України та фінансова підтримка Сил оборони України шляхом купівлі Військових облігацій є пріоритетною складовою діяльності  АРМА.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

2 роки «митному безвізу» в Україні: вітчизняні експортери й імпортери охоче користуються процед...

Прочитайте повну статтю

Українська адвокатка отримала відзнаку Європейської федерації адвокатур

Прочитайте повну статтю

Пішла з життя голова РА Запорізької обл. Людмила Новосьолова

Прочитайте повну статтю

За 9 місяців поточного року на Сумщині від надання адміністративних послуг з міграційних питань...

Прочитайте повну статтю

Міжгалузевий мегапул активів чотирьох банків – на аукціоні 16 жовтня

Прочитайте повну статтю

2 роки «митному безвізу» в Україні: оформлено 120 тисяч декларацій

Прочитайте повну статтю

Іванна Климпуш-Цинцадзе на Варшавському Безпековому Форумі: "Якщо поступатися цінностями заради...

Прочитайте повну статтю

У Комітеті з питань економічного розвитку обговорили питання застосування кращих практик в реал...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь