Аудитори Буковини під час контрольних заходів на комунальному підприємстві «Чернівціводоканал» виявили втрат на суму майже 25 млн грн


Березень 30
18:04 2023

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області провели державний фінансовий аудит та ревізію фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Чернівціводоканал» за період з 01.01.2020 по 30.09.2022 і виявили порушень, що призвели втрат фінансових ресурсів, на суму 24,8 млн грн.

Аудитори встановили, що значну суму коштів Підприємство зайво сплатило за електроенергію через необґрунтоване збільшення договірної ціни на її закупівлю, а саме всупереч вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» без документального підтвердження коливання ціни на ринку за договорами постачання електричної енергії неодноразово безпідставно зростала вартість 1 кВт електроенергії, через що чого протягом 2019–2020 років та І кварталу 2021 року Підприємство зайво витратило 17746,1 тис. грн.

Аналогічно через безпідставне зростання ціни Підприємство 2020 року здійснило зайвих витрат на суму 294,2 тис. грн на придбання пального і на суму 25,9 тис. грн – на природний газ.

Протягом 2019–2020 років Підприємство не зарахувало на спеціальний інвестиційний рахунок коштів на загальну суму 1279,5 тис. грн, які передбачені в установлених тарифах для виконання інвестиційних програм та які використало Підприємство на заходи, не передбачені інвестиційними програмами, що негативно вплинуло на стан мереж.

Крім того, Підприємство уклало 7 договорів і придбало товари і послуги (електричну енергію, труби сталеві, арматуру, гіпохлорид марки А) загалом на 2086,1 тис. грн, без проведення процедур закупівель.

Через брак належного контролю з боку посадових осіб КП «Чернівціводоканал» та непроведення претензійно-позовної роботи із боржниками за розрахунками за послуги з водопостачання та водовідведення пропущено термін позовної давності, щодо стягнення заборгованості та втрачено можливість отримати доходів на суму 3680,4 тис. грн у вигляді стягнення частини заборгованості та штрафних санкцій, застосованих до боржників, щонайменше на 178,9 тис. грн. 

Аудиторським дослідженням виявлено низку чинників, що негативно впливають на фінансовий стан підприємства.

Незабезпечення протягом багатьох років підтримання водопровідних мереж у належному стані призводить до значних понаднормативних втрат води та через це Підприємство протягом 2019–2021 років та І півріччя 2022 року здійснило непродуктивних витрат на підняття та очищення води, що понад нормативно втрачається в мережах, на суму 68 998,7 тис. грн.

Унаслідок збільшення через наявність понаднормативних витрат та втрат води прогнозного рівня реалізації послуг водопостачання та водовідведення і, відповідно, зменшення розміру тарифу за один кубічний метр водопостачання протягом 2019–2021 років та І півріччя 2022 року Підприємство недоотримало доходів на суму 199 883,2 тис. грн.

Незабезпечення виконання підприємством своїх договірних зобов’язань призвело до застосування до нього штрафних санкцій загалом на 1245,7 тис. грн.

Негативний вплив на фінансовий стан Підприємства мав низку неефективних управлінських рішень, а саме на суму 3103,1 тис. грн – витрати на оплату за електроенергію через зволікання з уведенням в експлуатацію частотного перетворювача, на суму 1427,2 тис. грн – використано коштів на капітальні інвестиції (проєктно-кошторисні документації), які надалі не доведені до реалізації, на суму 1243,9 тис. грн – вилучено з обігу коштів на придбання майна, яке тривалий час не використовувалося тощо.

Генеральному директору Підприємства надіслано вимоги щодо усунення виявлених порушень. Про результати проведених контрольних заходів  поінформовано Чернівецьку міську раду. За результатми державного фінансового аудиту для покращання фінансового стану Підприємству надано 16 рекомендацій.

Матеріали проведених контрольних заходів передано до правоохоронних органів.

Пресслужба Управління Західного офісу

Держаудитслужби в Чернівецькій області

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь