Банківська система успішно перейшла на нову структуру капіталу


Вересень 20
12:04 2024

Банківська система України після переходу на нову структуру капіталу продовжує зберігати практично двократний запас капіталу всіх рівнів, а отримані показники капіталу банків відповідають тестовим розрахункам Національного банку.

Так, за даними звітності про виконання банками нормативів на 1 вересня:

Загалом усі банки виконують мінімальні вимоги достатності основного капіталу 1-го рівня, капіталу 1-го рівня та регулятивного капіталу. Водночас унесення змін до структури капіталу разом із наданим банкам перехідним періодом суттєво підвищили здатність банків надалі нарощувати кредитування.

«Прибутковість банків і надалі підтримує їхній капітал, що дає змогу безболісно запровадити вимоги до достатності капіталу відповідно до норм ЄС. Це зі свого боку є визначальним фактором для забезпечення виконання банківською системою своєї головної функції – кредитної підтримки економіки та відновлення країни, – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Для оцінки достатності капіталу банків для покриття неочікуваних збитків у кризових умовах у наступному році Національний банк планує провести нову оцінку стійкості банківської системи. До отримання результатів цієї оцінки збереження капіталу банків в системі для забезпечення її стабільності та спроможності нарощувати кредитування залишатиметься пріоритетом».

Нагадаємо, з 5 серпня 2024 року введено в дію оновлені вимоги Закону України «Про банки і банківську діяльність», згідно з якими банки перейшли на трирівневу структуру капіталу та нові нормативи його достатності. Відповідно до цих змін:

Відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 28 серпня 2001 року № 368 (зі змінами) банки мають дотримуватися пруденційних нормативів щоденно, але публікація даних банками та Національним банком здійснюється щомісячно за даними на 1 число кожного місяця.  

Для забезпечення збалансованості в упровадженні європейських вимог та збереження потенціалу банківської системи надалі нарощувати кредитну підтримку економіки Національний банк запровадив низку перехідних положень, які передбачають:

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В яких випадках варто звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України?

Прочитайте повну статтю

Рятувальники завершили роботи на місці ворожого авіаудару у місті Суми

Прочитайте повну статтю

Інформація щодо ситуації з погіршення якості повітря у Києві!

Прочитайте повну статтю

Росіяни вбили трьох жителів Донеччини, ще вісім зазнали поранень

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Артем Макаров: врятував хлопчика, якого хотіли втопити

Прочитайте повну статтю

Харківщина: внаслідок обстрілів постраждало семеро людей

Прочитайте повну статтю

Оголошено конкурс на посаду Генерального директора Укроборонпрому

Прочитайте повну статтю

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь