Більше 100 учасників долучились до обговорення проєкту Закону України про криміналізацію порушення санкцій


Жовтень 23
09:08 2024

22 жовтня 2024 року на базі Національної академії Служби безпеки України відбулося обговорення на тему: «Установлення кримінальної відповідальності за порушення та обхід санкцій відповідно до вимог Директиви ЄС та найкращих практик. Презентація нового законопроєкту».

У заході взяли участь 110 учасників, серед яких народні депутати Верховної Ради України, представники органів державної влади,  наукової спільноти та громадських організацій.

Презентований законопроєкт розроблено ініціативною групою за участі Мін’юсту, Cлужби безпеки України, Громадської організації «Інститут законодавчих ідей», Офісу Генерального прокурора, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Заступник Міністра юстиції України Інна Богатих у своїй доповіді зосередила увагу на практичних прикладах обходу санкцій, з якими стикається Міністерство юстиції України як реалізатор санкції стягнення у дохід держави активів осіб, до яких застосована санкція у виді блокування активів, а також наголосила на євроінтеграційному характері законопроєкту.

«Метою законопроєкту є впровадження в національне законодавство України персональної відповідальності за порушення санкцій, зокрема й кримінальної, що рекомендовано усім країнам-членам Європейського Союзу Директивою про визначення кримінальних злочинів і покарань за порушення обмежувальних заходів Європейського Союзу, прийнятою 24 квітня 2024 року Європейським Парламентом та Радою Європи», – зазначила заступник Міністра юстиції України Інна Богатих.

Представники ГО «Інститут законодавчих ідей» детально розкрили зміст законопроєкту.

Ціль зустрічі досягнута - між учасниками розгорнулася активна дискусія, зокрема, щодо реалізації передбачених у законопроєкті механізмів, запропонованих з урахуванням практики США, Великої Британії та держав-членів ЄС.

Представниками Офісу Президента України, Міністерства економіки України, інших центральних органів виконавчої влади, громадянського суспільства в особі USAID Justice for All (J4A) Activity, Transparency International Ukraine та представниками наукової спільноти надано змістовні коментарі та пропозиції, які будуть обговорені та опрацьовані ініціативною робочою групою для ще більшого удосконалення законопроєкту.

В цілому учасники заходу підтримали законопроєкт, який передбачає запровадження справедливого та співмірного покарання за діяння з обходу та порушення санкцій.

Після плідного обговорення учасники резюмували, що можливість обходу санкцій особами, до яких вони застосовані, є сигналом для держави реагувати та підтримати цим законопроєктом економічну та політичну дієвість та результативність санкційної політики нашої країни.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Більше 100 учасників долучились до обговорення проєкту Закону України про криміналізацію поруше...

Прочитайте повну статтю

В інформаційному ресурсі «Міжархівний пошуковий портал» доступні понад 10 млн сканкопій докумен...

Прочитайте повну статтю

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь