Сенсація

Бюджетна підтримка у 2025 році, нові проєкти співпраці. Результати робочого візиту команди Мінфіну на Щорічні збори МВФ та Світового банку


Жовтень 28
15:02 2024

Протягом 21-26 жовтня команда Мінфіну України на чолі з Міністром фінансів Сергієм Марченко взяла участь у Щорічних зборах МВФ та Світового банку. 

За шість днів робочого візиту делегація Мінфіну провела понад 70 зустрічей з міжнародними фінансовими лідерами: з міністрами фінансів країн G7, Європейського Союзу, ключових партнерів регіону Азія, керівництвом Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Також Міністр фінансів виступив із промовою на зустрічі фінансового блоку G7 та під час круглого столу міністрів на підтримку України. 

У фокусі уваги були:

Бюджетна підтримка України у 2025 році, зокрема, механізм Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine (ERA) країн G7 обсягом 50 млрд доларів США,

Реалізація існуючих та започаткування нових проєктів з підтримки України у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Усі партнери наголошували на готовності посилювати співпрацю з Україною, що також підтверджується вагомими досягненнями у мобілізації допомоги на наступний рік. 

До кінця поточного року Мінфін України очікує залучити ще понад 15 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Партнери запенили, що спрямують підтримку у повному обсязі.

Під час обговорень з очільниками міністерств фінансів країн ЄС було відзначено результативність України за Планом України для Ukraine Facility. У наступному році інструмент передбачає 12,5 млрд євро бюджетної підтримки.

МВФ оптимізував графік траншів на 2025 рік, збільшивши план фінансування для України з 1,8 млрд доларів США до 2,7 млрд доларів США. 

Країни G7 продемонстрували єдність у питанні використання прибутків від заморожених активів рф на користь України. Очікується, що кошти будуть доступні вже з перших днів 2025 року.

У Вашингтоні, США, Сергій Марченко та Міністерка фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен підписали спільну заяву, якою зафіксували домовленість про надання Україні 20 млрд доларів США у межах ERA. Також Канцлерка казначейства Великобританії Рейчел Рівз оголосила пропозицію щодо залучення £2,26 млрд (3 млрд доларів США) для реалізації механізму.

Найближчим часом очікується фінальне рішення всіх країн G7. 

Реалізацію спільних проєктів та створення нових було обговорено з лідерами Світового банку, ЄІБ, ЄБРР. Обсяг портфеля спільних проєктів із цими інституціями є найбільшим за всі роки співпраці. Підтримка у ключових секторах економіки України буде розширюватися.  

Разом із СБ ведеться активна робота над започаткуванням до кінця року двох нових проєктів: “Проєкт стійкого, інклюзивного та сталого підприємництва" (RISE), "Підтримка відбудови шляхом розумного фіскального управління" (SURGE). 

ЄІБ продовжує розширювати енергетичну підтримку України. Нещодавно ЄІБ оголосив, що має намір інвестувати до 600 млн євро у фінансування екстрених енергетичних проєктів у державному та приватному секторах. Крім того, в ході зустрічі разом із Президенткою Банку Надею Кальвіно та Єврокомісаром з питань економіки Паоло Джентілоні було підписано заяву про наміри надання грантового фінансування у сумі 12 млн євро, як частину фінансування проєкту зі створення системи екстреної допомоги ЄС 112 в Україні. Загальна допомога в рамках проєкту складатиметься з гранту обсягом 12 млн євро та позики на 40 млн євро. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ірина Дубиківська: Спільними зусиллями долаємо безгромадянство разом

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Бійці Національної гвардії України продовжують мінусувати ворожу техніку на всіх...

Прочитайте повну статтю

Мінна безпека в осінньо-зимовий період: в Україні розпочинається новий сезон кампанії «Помічай...

Прочитайте повну статтю

Підрозділами НГУ у 2024 році знищено майже 250 розвідувальних і ударних БпЛА противника, вартіс...

Прочитайте повну статтю

Серед правоохоронних органів найбільше довіряють Національній гвардії – 86%, соцопитування

Прочитайте повну статтю

Дайджест судової практики із земельних питань підготував Комітет НААУ

Прочитайте повну статтю

У Регламенті ВРП визначено порядок розгляду питань, пов’язаних із призначенням та звільненням з...

Прочитайте повну статтю

Мінфін: За минулий тиждень підприємці отримали 511 пільгових кредитів на 2,4 млрд грн за Держав...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь