Чернігівщина: попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення - результати роботи за 9 місяців 2024 року


Жовтень 28
18:03 2024

Вкрай важливою складовою боротьби зі споживанням тютюну є контроль за порушенням законодавства. Утім, проведення планових і позапланових заходів державного контролю призупинене у зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану. Такі заходи можна проводити за окремим рішенням центральних органів влади в окремих сферах, якщо йдеться про загрозу здоров’ю населення.

Щоби запустити цей механізм, 17 березня 2023 року МОЗ наказом 522 затвердив «Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду/контролю в сфері законодавства щодо попередження і зменшення тютюнових виробів на період воєнного стану», відповідно до якого перевірки можна проводити за:

- поданням суб’єктом господарювання письмової заяви до Держпродспоживслужби або головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та в місті Києві про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.

- дорученням Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання стосовно дотримання вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини та забезпечення безпеки держави.

- зверненням фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Так протягом 9 місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено 7 позапланових перевірок за зверненням споживачів щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

На 6 підприємствах встановлено порушення вимог законодавства.  В ході перевірок було встановлено, що у місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, не розміщено наочну інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!" чим порушено вимоги ч.4 ст.13 Закону. За результатами перевірок на  суб’єктів господарювання накладено штраф за загальну суму 6000 грн.

За 9 місяців 2024 року з метою розвитку превентивних заходів щодо захисту прав споживачів та попередження щодо зменшення вживання тютюнових виробів, а також їх шкідливого впливу на здоров’я населення, а також покращення взаємодії між органами влади, представниками бізнесу та споживачами, Управлінням захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами за підтримки Державної організації регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області за участі органів місцевого самоврядування були проведені семінари (круглих столів), під час яких обговорювались питання щодо необхідності дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів, у сфері реклами та антитютюнового законодавства, які були проведені в Ніжинській, Городнянській,  Михайло-Коцюбинській, Прилуцькій, Ріпкинській, Бахмацькій, Куликівській та Любечській територіальних громадах.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ірина Дубиківська: Спільними зусиллями долаємо безгромадянство разом

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Бійці Національної гвардії України продовжують мінусувати ворожу техніку на всіх...

Прочитайте повну статтю

Мінна безпека в осінньо-зимовий період: в Україні розпочинається новий сезон кампанії «Помічай...

Прочитайте повну статтю

Підрозділами НГУ у 2024 році знищено майже 250 розвідувальних і ударних БпЛА противника, вартіс...

Прочитайте повну статтю

Серед правоохоронних органів найбільше довіряють Національній гвардії – 86%, соцопитування

Прочитайте повну статтю

Дайджест судової практики із земельних питань підготував Комітет НААУ

Прочитайте повну статтю

У Регламенті ВРП визначено порядок розгляду питань, пов’язаних із призначенням та звільненням з...

Прочитайте повну статтю

Мінфін: За минулий тиждень підприємці отримали 511 пільгових кредитів на 2,4 млрд грн за Держав...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь