Дмитро Кулеба: Україна та партнери наполягають, що для Північного потоку 2 не має бути жодних виключень з європейського законодавства


Листопад 21
23:01 2021

Україна та партнери наполягають, що Північний потік 2 має бути підпорядкований духу і букві Третього енергетичного пакету ЄС попри зусилля російських лобістів та юристів створити виключення для газогону.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в ефірі телеканалу Україна 24

«Україна разом з низкою країн ЄС і Єврокомісією наполягає, що Північний потік 2 має бути повністю підпорядкований не лише духу, але і літері Третього енергетичного пакету ЄС. Ми працюємо над тим, щоб Росії не вдалося перетворити Північний потік 2 на північну зброю»,— заявив Дмитро Кулеба. 

Міністр наголосив, що одним з факторів тиску, який Росія здійснює на ЄС на декількох фронтах гібридної війни, є сертифікація Північного потоку 2. 

«Північний потік 2 давно мав бути давно запущений і запрацювати, але те що він досі не працює і ми з ним боремося, це результат наших спільних зусиль. Ми разом з партнерами суттєво загальмували реалізацію цього проєкту і виграли багато часу для кращих умов у протистоянні з Росією». 

Міністр наголосив, що міграційна криза, військова ескалація РФ вздовж кордону та на тимчасово окупованих територіях, підвищені рівні пропаганди Росії в ЄС і дії Росії щодо паралізації Нормандського формату і Мінського процесу — це все елементи однієї і тієї ж гри, спрямованої на збільшення тиску на Євросоюз для поступок. Саме таку позицію Україна доносила партнерам, і вони з нею погоджуються. 

«Ми бачимо зусилля юристів і лобістів РФ, які намагаються знайти шпарини в європейському законодавстві і створити якісь особливі умови для Північного потоку 2. Але ми наполягаємо, що виключень бути не має», — підкреслив він. 

Глава МЗС України нагадав, що Україна запропонувала знижку на транзит російського газу, але для Росії Північний потік 2 є політичним, а не економічним проєктом. 

«Північний потік 2 ніколи не був економічним проєктом. Це безпековий проєкт з єдиною метою —обійти Україну, прибрати один з факторів стримування агресії РФ», — підсумував він.

Міністр нагадав, що українська газотранспортна система була і залишається найбезпечнішим та найнадійнішим шляхом транспортування газу з Росії до ЄС.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь