Дмитро Кулеба: Завдяки Стратегії Україна веде проактивну зовнішню політику та бере активну участь в глобальних процесах


Грудень 14
12:05 2021

Україна сьогодні бере активну участь в глобальних процесах, веде проактивну зовнішню політику та консолідує держави регіону у справі зміцнення безпеки  на тлі гібридних загроз.

Такі активні дії обумовлені Стратегією зовнішньополітичної діяльності, першим за 30 років з відновлення незалежності системним документом найвищого державного рівня щодо зовнішньої політики, який МЗС України розробило за дорученням Президента Володимира Зеленського. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час заходу “Дипломатія 2022: Пріоритети Стратегії зовнішньополітичної діяльності” 14 грудня у Києві.

«Цьогоріч у нас було багато досягнень. Але головним я вважаю те, що МЗС за дорученням Президента Володимира Зеленського розробило і затвердило першу за тридцять років Стратегію зовнішньополітичної діяльності України. У ній ми заклали багаторічну державну політику, спрямовану на досягнення миру, безпеки та добробуту для українців, утвердження України як активного учасника міжнародної політики. Це не декларація про наміри, а реальний інструмент», - заяв міністр.

Дмитро Кулеба наголосив, що Стратегія “остаточно залишає у минулому багатовекторність, позаблоковість, невизначеність, партнерозалежність, меншовартість, які, на жаль, пронизала нашу політичну культуру ще до того, як Україна стала незалежною, та інші вади державного росту, якими ми хворіли у перші десятиріччя після відновлення незалежності”.

“Центр вісі координат нашої зовнішньої політики надто довго перебував за межами України. Для когось - у Москві, для когось - у Брюсселі, Вашингтоні, Берліні, Парижі, Варшаві. Залежно від політичних уподобань. Всі ці партнери, крім РФ, важливі, і ми будемо розвивати відносини з ними. Але Стратегія зовнішньополітичної діяльності України переносить центр ваги до Києва, щоб ми твердо стояли на ногах і дивилися на світ власними очима”, - підкреслив він. 

Дмитро Кулеба нагадав про 6 пріоритетів Стратегії, які є важливими для безпеки та конкурентоспроможності нашої держави:

1. Забезпечення незалежності і державного суверенітету України, відновлення її територіальної цілісності

2. Протидія агресії Російської Федерації та притягнення Росії до юридичної відповідальності за злочини проти України

3.   Курс на набуття повноправного членства в ЄС та в НАТО

4.   Просування українського експорту і залучення іноземних інвестицій

5.   Захист прав та інтересів громадян України за кордоном

6.   Утвердження позитивного іміджу України у світі 

Міністр нагадав, що Міністерство закордонних справ провадить курс на утвердження впливової та сильної України, яка не лише просить партнерів допомагати вирішувати її проблеми, але і вміє пропонувати і втілювати рішення проблем партнерів. 

“Ми працюємо над тим, щоб ця політика була зацементована, хто би не був при владі чи в опозиції, яким би не було прізвище міністра, політична або економічна кон'юнктура. Стратегія унеможливлює ризики зміщення загальнодержавного курсу, дозволяє уникнути турбулентності у зовнішній політиці навіть в разі внутрішньої турбулентності”, - наголосив Дмитро Кулеба.

Міністр додав три головні фокуси роботи МЗС з втілення Стратегії:

1) Україна - активний учасник міжнародної політики

2) Україна формує нову глобальну та регіональну інфраструктуру безпеки 

3) Україна відкриває нові економічні можливості

Глава МЗС України перелічив ключові дипломатичні досягнення 2020-2021 років, які узагальнює Стратегія зовнішньополітичної діяльності України. Серед них - історичний запуск Кримської платформи, новий рівень стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами, Великою Британією та Туреччиною, створення Асоційованого тріо, успішний розвиток Люблінського трикутника та Квадриги, лідерство України в Дунайському регіоні, приєднання до Програми розширених можливостей НАТО та Європейського фонду миру та інші. 

Міністр додав, що саме завдяки системній щоденній праці Президента, Уряду та МЗС, 2021 став роком досягнень та результатів, завдяки яким Україна продовжує перемагати. Попри існуючі ризики та загрози, Україна зустрічає 2022 рік з найсильнішими міжнародними позиціями за всі роки незалежності.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Якісні рибні корми – важливий фактор успішного розвитку української аквакультури

Прочитайте повну статтю

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь