До 20% вдалося збільшити врожайність с/г культур полтавській організації водокористувачів завдяки зрошенню


Вересень 19
18:10 2024

Організація водокористувачів «Квітучі Лани», що на Полтавщині, завдяки розвитку зрошення збільшила урожайність органічних сільськогосподарських культур до 20%, що дало можливість зменшити собівартість органічної продукції. У планах – збільшити площі поливу до 500 га. 

ОВК створена у квітні 2023 року за ініціативи ТОВ «Лан-Агро», яке ще з 2019 року розпочало активно цікавитися зрошенням в регіоні. 

«Фактично з 2019 року ми самостійно розпочали відродження гідротехнічної меліорації в регіоні. Зробили значні капіталовкладення для відновлення зрошувальної системи, внутрішньогосподарських систем, закупили необхідне обладнання. Проте, поки зрошувальна система знаходилась у комунальній власності, про ефективне її використання не могло бути й мови. А завдяки реформі гідротехнічної меліорації земель, у нашої організації водокористувачів з’явилася можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури, почати їх модернізувати та залучати інвестиції», - розповідає Олег Ворона, керівник ОВК «Квітучі Лани».

«Ця історія успіху – це не закономірність, а титанічна праця і постійний пошук нових можливостей. І ми шукали. У результаті наша організація водокористувачів стала першою на Полтавщині, яка отримала субгрант від Програми USAID АГРО щодо відновлення меліоративних мереж та забезпечення відповідним обладнанням», – додає пан Олег.

Нині ОВК «Квітучі Лани» вже знаходиться на етапі активного відновлення гідротехнічної меліорації в регіоні: модернізує насосну станцію, отримує необхідне обладнання від Програми USAID АГРО. У червні Держрибагентством спільно з Омельницькою сільською радою здійснено передачу у власність ОВК «Квітучі Лани» об’єктів інженерної інфраструктури меліоративної мережі зрошувальної системи.

Зараз ОВК «Квітучі Лани» поливає 232 га сільськогосподарських угідь, що обробляються за органічною агротехнологією. Завдяки співпраці з Програмою USAID АГРО у межах реалізації субгрантового проекту потенціал збільшення території зрошення має сягнути до 500 га. Крім того планується збільшення валових зборів основних сільськогосподарських культур у межах 15-20%, а також зменшена собівартість продукції через зменшення витрат та втрат води та електроенергії при подачі води. У рамках субгрантового проекту до організації водокористувачів вже почали надходити перші партії обладнання: труби, шафа керування, трансформаторна підстанція, лічильники тощо.

«Майбутнє сільського господарства за меліорацією та за органічним виробництвом. Створення ОВК відкриває шлях до повноцінної реалізації проектів відновлення та розвитку гідротехнічної  меліорації. Органічне землеробство у комплексі із меліоративними заходами дозволяє досягати не лише високих показників економічної, але й екологічної ефективності», – зауважує менеджер проектів в ОВК «Квітучі Лани» Анастасія Білич.

Керівник ОВК Олег Ворона переконаний, що у синергії взаємодії між законотворцями, органами державної влади, донорами технічної допомоги, громадами, землекористувачами можливе дійсно ефективне проведення реформи гідротехнічної меліорації для забезпечення продовольчої безпеки країни.  

Більше цікавої інформації про ОВК «Квітучі Лани» на її сторінці у Фейсбук та Телеграм-каналі.

Держрибагентство впродовж 2022-2024 років сприяє створенню організацій водокористувачів.

За це період зареєстровано 47 організацій водокористувачів, у тому числі 39 – в зоні зрошення у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Черкаській областях та 8 – в зоні осушення у Волинській, Київській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській областях.

Наразі 16 організацій водокористувачів вже внесли відповідні відомості до Державного земельного кадастру та набули право отримати у власність об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем.

До кінця 2024 року зі сфери управління Держрибагентства планується здійснити передачу об’єктів інженерної інфраструктури, що входять до складу Кілійсько-Маякської та Білгород-Дністровської зрошувальних систем.

Держрибагентство і надалі сприятиме створенню та функціонуванню організацій водокористувачів, а також отримання ними у власність об’єктів меліоративних систем.

Довідково:

З детальним алгоритмом створення та функціонування організацій водокористувачів можна ознайомитися у Посібнику з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів, який розроблений експертами Програми USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою.

Відеозапис навчального вебінару Програми USAID АГРО про алгоритм утворення ОВК та особливості їх діяльності можна переглянути за посиланням

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь