До відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях мають застосовуватися різні підходи


Березень 14
12:24 2023

Для відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях необхідно розробити кілька моделей перехідного періоду.

Про це йшла мова 13 березня під час консультацій щодо законодавчих засад відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях та діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період. Захід, який відбувся у місті Коростені на Житомирщині, організував парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Для територій України, які впродовж різного часу перебували під окупацією, мають бути різні моделі відновлення системи місцевого самоврядування. З одного боку, є модель, яка стосується територій, котрі перебували під окупацією нетривалий час, як, наприклад, Київська область чи окремі території Житомирської області. Там місцеве самоврядування майже повсюдно відновлене за окремими винятками, де можливості його відновити не було. Інший підхід повинен застосовуватись до територій, які тривалий час, більше ніж півроку, перебували під тимчасовою окупацією. Зокрема, це деокуповані райони і громади Харківщини. При цьому варто зважати, що території, які знаходились під тимчасовою окупацією впродовж ще більшого проміжку часу, а деякі з них навіть були інтегровані в систему державного управління агресора – російської федерації, зокрема мова йде про частину Донецької, Луганської областей і Крим, потребуватимуть абсолютно іншого підходу до нормативного регулювання цих питань», - сказав народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

З тим, що для відновлення місцевого самоврядування територій треба шукати не універсальний підхід, а використовувати різні моделі, погодилися більшість учасників заходу.

Як повідомляє Комітет, у заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, керівництво обласної та районних військових адміністрацій Житомирської області та їх колеги з інших областей України, представники органів місцевого самоврядування Житомирщини, науковці, експерти.

Відеозапис консультацій можна переглянути за цим посиланням:

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю

З передової лінії фронту прикордонники побажали Олександру Усику перемоги!

Прочитайте повну статтю

На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів є загиблі та постраждалі серед цивільного населення

Прочитайте повну статтю

Громада Києва підтримує прикордонників на лінії зіткнення

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь