Досвід НААУ може бути застосований у будь-якій країні для розвитку незалежності адвокатури


Листопад 25
18:08 2021

Українська адвокатура готова ділитися досвідом з адвокатурами різних країн для розбудови незалежної інституції.

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час конференції «ЄС та Східне партнерство», що відбулась в Гаазі 23 листопада 2021 року.

«На сьогоднішньому майданчику, який охоплює професійну аудиторію усіх країн-учасниць Східного партнерства Європейського Союзу, мені б хотілося засвідчити відкритість української адвокатури до передачі власного досвіду розбудови незалежної адвокатури», - наголосила Лідія Ізовітова.

Серед успішних проектів вона назвала створення і розвиток Єдиного реєстру адвокатів України, системи підвищення кваліфікації, сильного самоврядування тощо. Крім того, на її думку, іноземних колег може зацікавити профільний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» 2012 року.

Голова НААУ, РАУ зазначила, що за 9 років цей закон не мав суттєвих змін, а це свідчить про те, що він втілює європейські стандарти незалежності адвокатури і передає адвокатській спільноті ефективний інструментарій для розбудови самоврядної організації, спроможної забезпечити високий рівень професійних стандартів адвокатів і гарантувати адвокатам захист їхніх прав і гарантій.

«Досвід української адвокатури у впровадженні цього закону може бути застосований за підтримки європейських інституцій у будь-якій країні нашого регіону для того, щоб посилити адвокатуру як правозахисну інституцію в інтересах усіх громадян. Ми готові до участі в будь-яких проектах, заходах і консультаціях стосовного передачі нашого успіху, нашого ноу-хау», - підкреслила Лідія Ізовітова.

Наразі українська адвокатура підтримує контакти з колегами у країнах Східного регіону. Зокрема, уже започатковані і розвинені зв’язки з адвокатурами Азербайджану, Грузії, Казахстану. Відносини включають обмін візитами, запрошення на професійні заходи національного масштабу, взаємну підтримку у межах міжнародних організацій, таких як ССВЕ або Рада Європи, надання експертизи щодо змін до національного законодавства та інше.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь