«Довіра, інклюзія та свобода вибору – це фундамент для нового рівня розвитку демократії в умовах сучасних демографічних викликів», - Марина Лазебна


Грудень 02
08:02 2021

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, взяла участь у складі делегації України у Міжнародній конференції з питань демографічної стійкості «Формування демографічного майбутнього Європи: шляхи процвітання суспільств у світі швидких демографічних змін» у місті Софія, організованої Урядом Республіки Болгарія та Фондом народонаселення ООН.

Під час виступу на пленарному засіданні «Демократія і демографія», вона зазначила, що найбільшими демографічними викликами для довгострокової стійкості демократій у сучасному світі є старіння населення, міграційні процеси та зростання нерівності.

Аналізуючи вплив цих викликів на різні сфери життя, Марина Лазебна наводила приклади політик, якими уряди можуть забезпечити безпеку та добробут (те, що називають wellbeing) кожної конкретної людини в умовах демографічних змін і водночас зміцнювати демократію в своїх країнах.

«Зміни у демографії - це те, що глобально від нас не залежить. Але від нас і нашої політики сьогодні залежить, якими будуть прийдешні покоління, і чи будуть вони сповідувати демократичні цінності, чи нас очікує світ з Оруелівських антиутопій. Тому важливо сьогодні робити вибір на користь інклюзії замість  сегрегації, на користь свободи вибору людини, а не на її обмеження. 

Україна для себе визначилась, що відповідь на сучасні демографічні виклики, не дивлячись на їхнє різноманіття, досить універсальна. Вона полягає в тому, щоб забезпечити максимальну інклюзію для всіх соціальних груп, їхню видимість, включення у суспільне життя, рівні права та рівні можливості для самореалізації. Що більше можливостей у кожної людини для участі в житті суспільства, то більше можливостей у суспільства в цілому.

При цьому, дуже важливо добре знати демографічну карту населення. Які соціальні групи ви адресуєте? Які їхні потреби? Чим краще ви знаєте своїх людей, тим ефективніше можете діяти».

Міністр розповіла про відповідні політики, які послідовно впроваджує Україна:

«Активне довголіття, освіта протягом життя, соціальні послуги в громадах, які відповідають потребам мешканців, підтримка інновацій, які розширюють можливості для людей з інвалідністю – це все ті інструменти, які ми, як держава, використовуємо для перебудови суспільних відносин у відповідь на демографічні зміни», - зазначила Марина Лазебна.

Коментуючи результати впровадження політик гендерної рівності, вона навела приклад зі сфери пенсійного забезпечення: «Політики, спрямовані на подолання гендерного розриву в пенсійному забезпеченні, принесли перші результати. Неувага до цього питання протягом довгого часу призвела до того, що пенсії жінок були меншими за пенсії чоловіків в середньому на 30%. Але в результаті цілеспрямованої політики України, згідно аналізу Світового банку, розміри пенсій, які були призначені українцям минулого року, зрештою зрівнялись у жінок та чоловіків, і навіть у жінок були дещо вищими. Це досягнення ми будемо закріплювати».

Марина Лазебна зазначила, що в часи змін визначною передумовою для ефективної реалізації будь-якої політики є довіра між державою і громадянами. Тому більш успішними в майбутньому будуть ті країни, які зможуть побудувати і безперервно зміцнювати таку довіру.

«Саме довіра може стати тим фундаментом, який допоможе демократії вийти на новий рівень розвитку в умовах сучасних демографічних змін. В тому числі і на міждержавному рівні.

Тому я впевнена, що нам варто об’єднуватись, говорити один з одним, чути один одного і спільно впроваджувати конкретні механізми розбудови довіри для відповіді на демографічні виклики та інші зміни – як у внутрішній, так і у зовнішній політиці держав.

І тоді ми зможемо залишити нашим дітям у спадок світ демократії та рівних можливостей», - наголосила вона.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Судитимуть посадовців Львівщини, викритих ДБР на незаконних вирубках дерев

Прочитайте повну статтю

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь