Доходи обласних бюджетів Полтавської, Волинської, Львівської, Одеської, Житомирської, Рівненької та Закарпатської областей - експертний аналіз


Травень 13
18:22 2022

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проаналізували показники доходів обласних бюджетів Полтавської, Волинської, Львівської, Одеської, Житомирської, Рівненької, Закарпатської областей у щомісячному розрізі за 2021-2022 рр.

Як показують результати аналізу, у березні 2022 року відбулось скорочення доходів усіх обласних бюджетів. Основною причиною скорочення є зменшення надходжень міжбюджетних трансфертів з державного бюджету. У березні 2022 року повністю призупинилось надходження коштів субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг. Водночас основні трансферти, які забезпечують функціонування соціальної інфраструктури (базова дотація та освітня субвенція), надійшли у запланованих обсягах.

Податкові надходження обласних бюджетів Одеської та Рівненської областей були меншими, ніж відповідні показники березня 2021 року. Це відбулось через значне скорочення (більше ніж на 50%) надходжень податку на прибуток підприємств. При цьому у всіх обласних бюджетах, крім Закарпатської області, відмічається уповільнення приросту надходжень податку на доходи фізичних осіб. Попри таке уповільнення, у всіх обласних бюджетах обсяги надходжень податку на доходи фізичних осіб були вищими порівняно з показниками березня 2021 року.

У березні неподаткові надходження скоротились, порівняно з відповідними показниками попереднього року, у всіх обласних бюджетах, крім Рівненської, Закарпатської та Житомирської областей. Основною причиною такого зменшення було стрімке скорочення надходжень від плати за надання адміністративних послуг. У всіх без виключення бюджетах показники плати за надання адміністративних послуг були меншими, ніж за 2021 рік.

Підсумовуючи зазначене можна відмітити, що у березні обласні бюджети почали недоотримувати запланований обсяг ресурсу, однак критичного скорочення основних дохідних джерел вдалося уникнути. За результатами березня обласні бюджети отримали достатній обсяг коштів, щоб забезпечити належне виконання функцій обласного рівня.

Бюджет Полтавської області

Бюджет Волинської області

Бюджет Львівської області

Бюджет Одеської області

Бюджет Житомирської області

Бюджет Рівненької області

Бюджет Закарпатської області.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь