Сенсація

ДСА України консолідує зусилля з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні


Грудень 14
11:11 2021

Питання співпраці в напрямі реалізації законодавства з протидії домашньому насильству обговорено під час робочої зустрічі заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС), яка відбулась 13 грудня 2021 року.

Під час зустрічі Ніколай Начов повідомив, що експертами КМЄС в Україні здійснено аналіз застосування в Донецькій та Запорізькій областях законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству та встановлено недостатнє застосування програм для кривдників. Крім того, дослідження Фонду народонаселення – UNFPA засвідчило наявність аналогічної проблеми на територіях інших областей. Зважаючи на результати проведених досліджень, оцінок та виявлених проблемних питань, необхідно покращити механізм застосування програм для кривдників.

Старший радник з кримінальної юстиції/судової влади, експерт КМЄС в Україні, Гідо Острайш зауважив, що є потреба покращення обізнаності суддів про дію регіональних програм для кривдників та порядку їх застосування.

Україна є однією з небагатьох держав світу, в якій реалізуються програми, спрямовані на корекцію насильницької моделі поведінки для осіб, які вчиняють домашнє насильство.

Відповідно до частини десятої пункту 1 статті 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"  програма для кривдника – це комплекс заходів, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника та формування в нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Кривдник може потрапити на Програму за рішенням суду або з власної ініціативи. Корекція поведінки кривдника не лише допомагатиме налагодженню гармонійного життя в родині, а й поліпшує майбутнє.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький повідомив присутнім про повноваження ДСА України щодо реалізації законодавства в питаннях протидії домашньому насильству. За результатами зустрічі сторони домовились про подальшу співпрацю та проведення ряду спільних заходів  з протидії домашньому насильству.

У зустрічі взяли участь: старший радник з кримінальної юстиції/судової влади, експерт КМЄС в Україні Гідо Острайш, експерт з питань реформування прокуратури КМЄС України в м. Маріуполі Григорій Жураківський, експерт з питань верховенства права КМЄС України в м. Маріуполі Ніколай Начов, начальник юридичного управління ДСА України Тетяна Опанасюк, заступник начальника управління-начальник відділу судової статистики, діловодства та архіву суду управління інформатизації та судової статистики ДСА України Антоніна Поліщук, працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

Довідково: Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року. КМЄС не має виконавчих повноважень. Місія надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та Ірландія обговорили прогрес євроінтеграції України

Прочитайте повну статтю

За добу ворог атакував 44 населені пункти Сумської області: є поранені

Прочитайте повну статтю

Поранено трьох людей та пошкоджено близько 40 цивільних об'єктів: поліція фіксує наслідки обстр...

Прочитайте повну статтю

Обстріли Донеччини: одна людина загинула, двоє поранені

Прочитайте повну статтю

Результати UMAC-2024: Уряд Швейцарії передав ДСНС України перший з трьох автомобілів для механі...

Прочитайте повну статтю

Геннадій Юдін: Поліцейський з великим серцем, який рятує життя

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця реалізує стратегічну програму розбудови колії євростандарту

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця затвердила Положення про управління конфліктом інтересів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь