Сенсація

Голова УІНП поспілкувався з делегацією польських журналістів у Києві


Жовтень 24
18:07 2024

22 жовтня 2024 року голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович зустрівся з делегацією польських журналістів, які відвідали Україну з ознайомчим візитом на запрошення Українського інституту. Це друга зустріч із представниками польських медіа у такому форматі за останні пів року.

У зустрічі взяли участь журналіст Polska Agencija Prasowa Антоні Вишневський-Міхал, репортерка на радіо Tok FM, співведуча подкасту «Rozumieć Ukrainę» Аґнєшка Ліхнерович, журналістка Polska Agencija Prasowa Ольга Лозинська, журналіст Polsat TV, співавтор щоденного міжнародного журналу «Dzień na świecie» на каналі Polsat News Ян Мікрута, співзасновник GrupaETC, редактор щоквартальника Glissando Антоні Міхнік, авторка польського тижневика Tygodnik Powszechny Антоніна Паларчик, журналістка, мистецтвознавиця, авторка подкастів та програм, присвячених культурі, Анна Санчук, редактор у Wydawnictwo Agora, автор різних польських медіа Яцек Свєндер.

Під час спілкування Антон Дробович розповів польським медійникам, якою є структура державних органів та процедури у контексті політики національної памʼяті в Україні; яка роль Українського інституту нацпамʼяті; як змінилася державна політика та ситуація у сфері історичної памʼяті після Революції гідності, а також після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, голова УІНП наголосив на пріоритеті напрямку меморіалізації російсько-української війни, що закономірно сформувався у відповідь на безпекові потреби та виклики. Також розповів про процеси переосмислення минулого у складі не лише Радянського Союзу, а й Російської імперії.

Журналістів цікавили питання співвідношення функцій та спроможностей польського та українського інститутів національної памʼяті, вимірів деколонізаційних процесів, а також пошукових й ексгумаційних робіт на місцях памʼяті польського народу в Україні.

Антон Дробович наголосив, що з боку української сторони немає політичних перешкод щодо проведення пошукових робіт на місцях польських поховань на території України і за потреби проведення ексгумацій. Попри відсутність поступу з відновленням польською стороною української могили на горі Монастир у первинному вигляді, Україна з 2019 року видала щонайменше три дозволи на пошукові роботи і погодила відкриття скульптур левів на «Цвинтарі орлят» у Львові. «Утім, на жаль, питання щодо готовності польської сторони до паритетних відносин із Україною у контексті місць памʼяті та щодо поступу у формуванні відповідних міждержавних механізмів залишається відкритим. Водночас, попри політизацію історичних питань деякими польськими політиками, Український інститут національної памʼяті готовий сприяти польським громадянам у проведенні пошукових та ексгумаційних робіт та очікує на симетричні дії польської сторони», – пояснив Голова УІНП.

«Програма ознайомчих візитів в Україну є надзвичайно важливим кроком до покращення розуміння України за кордоном. Ми вдячні представникам польської делегації за активну залученість у запропоновані заходи програми візиту у нашу країну у непрості часи. Ми дякуємо УІНП за тісну співпрацю та можливість втілювати такі ініціативи у плідному партнерстві», – Ольга Юркова, завідувачка відділу кроссекторальних програм Українського інституту.

Зустріч відбулася в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.

Фото Богдана Пошивайла, Національний музей Революції Гідності

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю

“Ведмедики у сосновому лісі” та “Кримський аромат”: частину колекції Картин медведчука оцінено...

Прочитайте повну статтю

Механізм ERA у $50 млрд створює прецедент. росія починає платити за злочини проти України: Серг...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з депутатом Парлам...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь