Голова УІНП вшанував пам'ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС


Квітень 26
15:07 2024

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вшанував жертв трагедії аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Посадовець поклав квіти до пам'ятного хреста у Меморіальному комплексі пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 року, що розтаовується поблизу Свято-Миколаївського храму на Татарці у Києві. 

«Навіть у час великих випробувань війни спомин про хоробрість та відданість українців, які загинули чи постраждали під час ліквідації аварії на ЧАЕС є важливою частиною ритуалів людяності нашої спільноти. А ще серйозним уроком відповідальності, який стверджує, що найчастіше героїзм одних людей стає результатом безвідповідальності чи халатності інших. Цей день памʼяті також є черговою нагодою замислитися над тим, якою має бути відповідальна та солідарна громада, наскільки цінним є творення демократичної держави, в якій прозорість, підзвітність та повага до громадян гарантуватимуть безпеку й добробут всім», - заявив очільник Інституту. 

Нагадаємо, що 26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Прочитати розлогу історичну довідку Українського інституту національної пам’яті про момент катастрофи та її ліквідацію, масштаби аварії й реакцію радянської влади можна за посиланням.

Фото: Ігор Кромф

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь