Сенсація

Голова Верховного Суду обговорив із Головою Офісу Ради Європи в Україні актуальні питання подальшої співпраці


Грудень 22
16:10 2021

20 грудня 2021 року Голова Верховного Суду Всеволод Князєв зустрівся у Верховному Суді з Головою Офісу Ради Європи в Україні Стеном Ньорловим. У зустрічі також взяли участь менеджерка проєкту РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України» Натіа Джапарідзе, менеджерка проєкту РЄ «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Всеволод Князєв зазначив, що плідна інституційна співпраця Верховного Суду та Ради Європи триває вже давно. «Рада Європи є одним із найголовніших та найнадійніших партнерів України, який допомагає у становленні незалежної, правової, демократичної держави та у проведенні реформ, зокрема судової», – зауважив Голова ВС.

Він назвав символічним те, що перший свій міжнародний візит на посаді Голови ВС здійснив саме до Ради Європи у Страсбурзі. «Ми мали велику кількість зустрічей та обговорили важливі питання щодо виконання рішень ЄСПЛ, застосування заходів загального та індивідуального характеру, зокрема в частині перегляду рішень національних судів після встановлення ЄСПЛ порушень Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань. Мені було приємно чути, що Велика Палата ВС та Верховний Суд загалом отримали позитивні відгуки від представників Ради Європи», – зізнався Всеволод Князєв.

Обговорили з представниками Ради Європи також Національну стратегію розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація та план заходів щодо реалізації цієї Стратегії. Всеволод Князєв повідомив, що представники Верховного Суду входять до робочої групи при КМУ, яка опікується розробкою плану заходів щодо виконання рішень у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України».

«Ми будемо просити про максимальне пришвидшення реалізації плану дій задля виконання цих рішень ЄСПЛ. Я сподіваюся, що шляхи виконання рішень будуть знайдені і втілені в життя вже скоро, інакше Україна ризикує ще вище піднятися у сумнозвісному рейтингу країн, які не виконують рішень ЄСПЛ. Це стане негативним сигналом для міжнародних партнерів. Ми маємо зробити все можливе, щоб уникнути цього», – переконаний Всеволод Князєв.

Він запевнив, що для Верховного Суду пріоритетним залишаються напрями дотримання принципу правової визначеності, єдності судової практики, забезпечення доступу до правосуддя відповідно до стандартів Ради Європи. «Верховний Суд прагне подолати недоліки функціонування системи правосуддя в Україні, які підривають реалізацію принципів верховенства права та доступу до правосуддя, зацікавлений у зміцненні механізмів та процедур взаємодії з Радою Європи та ЄСПЛ», – резюмував він.

Стен Ньорлов привітав Всеволода Князєва з обранням на посаду Голови ВС і запевнив у продовженні тісної співпраці з Верховним Судом у пріоритетних сферах. За його словами, важливо, щоб усі держави – члени Ради Європи дотримувалися прав людини, демократичних засад, принципу правовладдя і стандартів Ради Європи, і Україна в цьому контексті – не виняток.

Також Стен Ньорлов звернув увагу на те, що Україна ратифікувала Протокол № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, за яким вищі судові установи можуть звертатися до ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків із принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод. «Пам’ятайте, що ви маєте можливість отримати консультацію, вирішуючи складні справи», – зауважив він.

Серед іншого Голова Офісу Ради Європи в Україні зауважив, що вони надають посильну допомогу в реалізації судової реформи, яка складається з багатьох елементів. І вони мають пересвідчитися в тому, що судова система під час реформування функціонує.

Всеволод Князєв додав, що Верховний Суд ще жодного разу не звертався за наданням консультативного висновку в порядку Протоколу 16 до Конвенції, хоча така можливість неодноразово обговорювалася у Великій Палаті ВС. Поки що прийняли рішення не зловживати допомогою європейської інституції та скористатися цією можливістю для складного випадку, коли неможливо буде обійтися власними силами.

Він подякував за можливість долучитися до плану дій Ради Європи щодо України та окреслив коло нагальних питань, які хвилюють Верховний Суд: забезпечення єдності та сталості судової практики (адже це питання безпосередньо пов’язане із підвищенням рівня довіри громадян до суду), діджиталізація Верховного Суду та розвиток Електронного суду, вертикальні і горизонтальні комунікації. Особливої уваги потребує комунікація із суспільством складних для розуміння питань. «Судді спілкуються із суспільством за допомогою своїх рішень, однак самі рішення ще досі складно виписуються», – зауважив він.

Також Всеволод Князєв акцентував, що цікавим є інструмент пріоритезації розгляду судових справ, який використовується ЄСПЛ. З огляду на велике навантаження Верховного Суду цей інструмент може бути корисним для швидшого вирішення соціально важливих справ.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю

Українські спортсмени посіли друге місце на чемпіонаті Світу з бойових мистецтв комбат самозахи...

Прочитайте повну статтю

У вересні на ринку небанківських фінансових послуг з’явився один новий гравець, 21 небанківська...

Прочитайте повну статтю

Україна та Італія планують поглибити співпрацю у сфері оборонно-промислового комплексу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь