Голова ВС окреслив пріоритетні завдання судової влади на 2022–2024 роки


Лютий 04
12:14 2022

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв узяв участь у зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права. Захід, організований програмою USAID «Справедливість для всіх», відбувся 2 лютого 2022 року в онлайн-режимі.

Насамперед Голова ВС подякував міжнародним партнерам, які протягом багатьох років опікуються реформуванням судової системи України, допомагають Верховному Суду, судам першої та апеляційної інстанцій і сприяють утвердженню в Україні верховенства права та боротьбі з корупцією.

Під час свого виступу Всеволод Князєв розповів про пріоритети судової влади на 2022–2024 роки.

Вкрай актуальним питанням є кадровий голод у судах першої та апеляційної інстанцій. Тому його подолання – першочергове завдання не тільки судової влади, а й усієї держави.

«Це питання може бути вирішене лише шляхом відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Водночас це можливо лише після формування складу Вищої ради правосуддя. Тому на цьому етапі важливою є підтримка роботи Етичної ради та Конкурсної комісії з добору членів ВККСУ, а також експертна підтримка оновленого складу ВРП і ВККСУ після початку їх роботи», – наголосив Голова ВС.

Задля якнайшвидшого подолання кадрової кризи, за словами Всеволода Князєва, слід тимчасово оптимізувати процедури добору суддів, насамперед через перегляд процедур спецпідготовки кандидатів.

Наступний пріоритетний напрям – забезпечення єдності судової практики. Покращення ситуації, на переконання Всеволода Князєва, можливо досягти, зокрема, через налагодження комунікації між суддями всіх трьох інстанцій та проведення навчання як для суддів, так і для помічників суддів щодо нових стандартів написання судових рішень.

Також Всеволод Князєв звернув увагу на завдання, пов’язані із завершенням розробки та повноцінним запуском ЄСІТС, а також із посиленням комунікації суддів із суспільством, в тому числі налагодження конструктивного діалогу з професійною спільнотою та громадянським суспільством. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь