«Готовий долучитися!» Меценати Харківщини подарували гвардійським службовим собакам нові домівки


Грудень 23
10:14 2021

Проект із удосконалення умов утримання службових собак 5-ї Слобожанської бригади вартістю у понад півмільйона гривень реалізували у Харкові. Небайдужі місцеві громадяни об’єднали зусилля та побудували з нуля десять вольєрів для «волохатих бійців» Нацгвардії.

У житті часто відбуваються несподівані зустрічі, які надалі призводять до реалізації важливих, необхідних та досить коштовних проектів. Так сталося і з проектом, про який піде мова сьогодні.

31-го серпня меценати та давні друзі Східного ОТО НГУ Тетяна Потапова та Юрій Сапронов подарували кінологам п’ятьох цуценят німецької вівчарки, ветеринарні препарати ProVET, іграшки для дресури, корми та засоби гігієни. А вже ввечері, завдяки харківським ЗМІ, новину жваво обговорювали у соцмережах – містяни тішилися зворушливим виглядом цуценят та щедрістю меценатів, адже загалом Юрій Сапронов подарував кінологам Східного ОТО 20 високопородних собак бельгійської та німецької вівчарок, а команда Тетяни Потапової починаючи з 2016 року декілька разів на рік передає ветеринарні препарати та іншу продукцію для службових собак Нацгвардії України у Харкові, Сумах, Маріуполі, Слов’янську та Рубіжному.

Під одним з таких постів і з’явився коментар Костянтина Токарева – президента міжнародного автомобільного холдингу «Соллі Плюс». «Також готовий долучитись до допомоги!» – написав тоді пан Костянтин. Та залишив координати для зв’язку.

«Якщо чесно, ми розраховували на те, що меценат запропонує допомогу у закупівлі цуценят та спорядження для них, – згадує начальник кінологічної служби Східного територіального управління НГУ підполковник Роман Башовий, – Але сталося зовсім непередбачуване– пан Токарев запитав, в чому у нас найбільша потреба?»А вона полягала в тому, що кінологічне містечко у 5-й Слобожанській бригаді розташоване на території, яка забудовувалась ще у 50-60 роки минулого століття, відтак потребувала кардинального оновлення.

Вже за декілька днів Костянтин Токарев приїхав до військової частини 3005 на зустріч з начальником Східного територіального управління НГУ генерал-майором Олегом Сахоном, керівництвом бригади та кінологами. Тоді вирішили провести капітальну реконструкцію першої черги кінологічного містечка. А це – 10 вольєрів! Свою мотивацію допомагати гвардійцям головний спонсор проекту – Костянтин Токарев – пояснив таким чином:

«В умовах неоголошеної війни, яка ведеться на сході країни, допомагати та підтримувати військових, які захищають нашу Батьківщину та свободу – святий обов’язок. Починаючи з 2014 року, ми завжди допомагали військовим та прикордонній службі в ремонті автотехніки та у вирішенні побутових питань, а коли я прочитав пост мого давнього приятеля Юрія Сапронова про допомогу службовим собакам Нацгвардії, то залюбки долучився до цієї доброї справи. Адже собаки – це не тільки вірні друзі людей (я сам особисто люблю та маю вдома багато «чотирилапих»), вони ще й відіграють вагому роль у забезпеченні правопорядку у нашій державі. Тому зараз дуже приємно бачити нові, комфортні заново збудовані вольєри, адже наші «маленькі друзі» заслуговують тільки на найкращі умови. Тепер, думаю, і надалі будемо підтримувати дружні стосунки та допомагати Національній гвардії», – зауважив президент міжнародного автомобільного холдингу «Соллі Плюс» Костянтин Токарев.

Через тиждень після цієї зустрічі, у кінологічному містечку вже кипіла робота: розробка проекту реконструкції, обговорення та консультації з фахівцями щодо кращих будівельних матеріалів, постачальників та підрядників, повна розборка старих вольєрів, вивіз будівельного сміття, підготовка будівельного майданчика.

Як і у ситуації із закупівлею цуценят, меценати знов поставили єдину, але чітку умову – кращі кінологи та їх чотирилапі підопічні мають бути забезпечені сучасним та якісним центром.

І в цьому випадку на допомогу гвардійцям знов прийшли справжні професіонали. Консультативну допомогу надала людина, яку вважають безперечним авторитетом у будівельній галузі України – ректор Харківського національного університету будівництва та архітектури, доктор наук з державного управління, професор, академік Міжнародної інженерної академії, Заслужений будівельник України, Лауреат державної премії в галузі архітектури, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Володимир Бабаєв.

«Знаєте, здається дуже простим завдання – ну, взяти та побудувати вольєри для собак. Але ці вольєри мають бути надійними, комфортними для службових собак, зручними в обслуговуванні – це вже для кінологів. Ці вольєри мають бути побудовані на тривалий термін. І суто економічне питання – які матеріали обрати задля забезпечення всього вище переліченого та вкладання у кошторис?» – зазначає Володимир Бабаєв.Завдання ускладнилось тим, що вже під час початку будівельних робот в Україні різко піднялася ціна на газ, а разом з нею – на будівельні матеріали.

«Ми розуміли, що маємо самі знайти вихід з ситуації, адже пан Токарев та міжнародний автомобільний холдинг «Соллі Плюс» вклали у цей проект, у будівельні матеріали понад 400 тис. грн. І просити додаткові кошти було б некрасиво з нашої сторони, – розповідає начальник Східного територіального управління НГУ, генерал-майор Олег Сахон. – Ми знали, що меценат нам би не відмовив, втім обрали дещо інший шлях – звернулись по допомогу безпосередньо до виробників будматеріалів. Просто відверто розповіли їм про ситуацію, запросили до себе у гості, показали, що робимо, для чого та для кого».І на допомогу гвардійцям відразу відгукнувся ряд компаній – від маленьких і до виробників національного масштабу.

Бетон та залізобетонні конструкції для облаштування системи стоків забезпечила фірма «Бетонстрой» та її директор Дмитро Савченко. Необхідну деревину надав приватний підприємець Валерій Хмелевський. Відомий на українському ринку виробник керамічної плитки – ПрАТ «Харківський плитковий завод» безкоштовно надав 300 квадратних метрів морозостійкої плитки для оздоблення стін вольєрів на суму понад 75 тис. грн.

«Відверто кажучи, це звернення від гвардійців було дивним, але, мабуть, тим і звернуло на себе увагу. Адже вони просили не для себе, а для своїх незвичних, але таких сміливих та одночасно привабливих «побратимів». А коли ми дізнались, що кінологам та їх друзям допомагають майже всім Харковом, то вже не вагались – вони заслуговують на підтримку та допомогу. Ми розуміємо, що можемо жити у мирному Харкові, працювати та розвиватись і завдяки цим гвардійцям, їх службі. Тож, сьогодні приємно бачити, що продукція нашого підприємства стала у нагоді та буде приносити користь», – поділився враженнями голова Наглядової ради ПрАТ «Харківський плитковий завод» Валентин Шеветовський.

Більше трьох місяців щоденної праці, і до Нового року кінологи 5-ї Слобожанської бригади отримали очікуваний подарунок – сучасну першу чергу кінологічного містечка. За доброю традицією на входини запросили друзів – всіх, хто доклав зусиль задля того, щоб кращі службові собаки мали відповідні умови утримання.

«На мою думку, все зроблено дуже якісно! Ми раді були взяти участь у цій шляхетній справі. Дуже приємно бачити результат. Керівництво компанії займає активну проукраїнську патріотичну позицію. Плюс до того, самі тримаємо собак і дуже любимо їх» – зауважив віцепрезидент міжнародного автомобільного холдингу «Соллі Плюс» Ігор Киркач.

«Ми допомагали гвардійцям роботою, будували цей об’єкт. Кошти від мецената надходили своєчасно, і жодних проблем у нас з цим не виникало, навпаки, я постійно бачив зацікавленість цим проектом. Вважаю, що кожна людина має допомагати армії, нести соціальну відповідальність перед нашими захисниками. Для мене це – особливий проект, бо я сам дуже люблю собак, зокрема мисливських», – зазначив забудовник – директор ТОВ «БМЗ БУД» Роман Шаповалов.За допомогу та підтримку всі учасники цього проекту отримали подяки та грамоти від начальника Східного ОТО НГУ генерал-майора Олега Сахона

 «Цей проект нагадав мені одну історію, яку приписують відомій харків’янці Клавдії Шульженко. Ніби то вона свого часу сказала  одній молодій співачці, яка пишалась тим, що вона швидко стає популярною: «Поїдь у Харків. Якщо ти отримаєш оплески у  цьому місті, то ти, дійсно, маєш талант та майбутнє!» Я пишаюсь тим, що наші кінологи з самого початку військового конфлікту на Донбасі, мають постійну та дуже вагому підтримку саме харків’ян – як матеріальну, так і моральну. І ця підтримка вже давно стала по справжньому дружньою. Особисто для мене це оцінка професіоналізму кінологів Східного оперативно-територіального об’єднання. І я впевнений, що гвардійці ніколи не зрадять цій дружбі!» – наголосив начальник Східного територіального управління НГУ, генерал-майор Олег Сахон.Кінологи 5-ї Слобожанської бригади зазначають, що у нових умовах їхнім підопічним та їм самим значно комфортніше. Доглядати цих шляхетних і надзвичайно розумних істот – спецназу сімейства псових – стало набагато легше, простіше тепер й підтримувати належні гігієнічні умови: інфекційні хвороби, паразити та гризуни у таких вольєрах не мають жодних шансів.

Підрозділи інформації та комунікації Східного ТУ НГУ та військової частини 3005

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Запоріжжя: до 22 зросла кількість постраждалих внаслідок обстрілу

Прочитайте повну статтю

Харківщина. Троє поліцейських дістали поранення внаслідок обстрілу росіянами

Прочитайте повну статтю

Поліцейський офіцер громади отримав поранення під час авіаудару рф на Донеччині

Прочитайте повну статтю

В екосистемах 7 областей України триває ліквідація 18 масштабних пожеж

Прочитайте повну статтю

Держрибагентство та громадськість об’єднали зусилля у боротьбі зі сміттєвим забрудненням водойм

Прочитайте повну статтю

Посібник з проєктування енергоефективних дошкільних закладів освіти викладено у відкритий досту...

Прочитайте повну статтю

Держенергоефективності та Австрійське енергетичне агентство зміцнюють співпрацю для прискорення...

Прочитайте повну статтю

Які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері дослідила РАУ

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь