Ірина Мудра: «Україна – це Європа, факт, який не потребує доказів!»


Березень 14
15:16 2023

Заступниця Міністра Юстиції України Ірина Мудра взяла участь у Британському щорічному саміті 2023 «European Horizons for Ukraine», який розпочався у м. Оксфорд. Відомому завдяки одному з найстарших в Європі вищих навчальних закладів – Оксфордському університету.

«Коли мене запросили прийняти участь – перші запитання, які я поставила сама собі: а чому Оксфорд, та чому перспективи європейського майбутнього обговорюємо саме у Британії? Відповідь проста: символічне розташування Оксфорда - університет знаходиться у центрі Британії, та має не аби який вплив на глобальне та європейське прийняття рішень. Та, відповідно до оксфордської традиції, мета полягає в тому, щоб вийти за межі простого аналізу сучасності, думати про подолання можливих перешкод на європейському та євроатлантичному русі України», - зазначила заступниця міністра.

Ідея саміту 2023 – це відповідь на жорстоке широкомасштабне вторгнення росії в Україну. А головна тема – вступ України до ЄС, курс дій, реформи; Україна – опора європейської безпеки. І почали з самої болісної теми – юридична відповідальність рф за війну в Україні.

«Так, Україна вже здобула статус кандидата в ЄС, але попереду непроста домашня робота, яка ускладнюється великою війною. Ми платимо надзвичайно високу ціну – життям українського народу, захищаючи європейські цінності. Але в той саме час ми й отримуємо підтримку від цивілізованого європейського світу. І статус кандидата значно підвищує рівень відповідальності самого ЄС за процеси в політичній, економічній, соціальній та гуманітарній сферах України, а також за значний прогрес України в цих сферах», - вважає Ірина Мудра.

Вона нагадала, що одним з найголовніших спільних завдань на найближче майбутнє є притягнення до відповідальності рф. А саме:

– розслідування всіх військових злочинів, вчинених російськими військами як на території країни, так і за кордоном, правоохоронними органами та МКС;

– створення Спеціального трибуналу із злочину агресії проти України з метою притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва рф за агресію проти України;

– створення міжнародного компенсаційного механізму та виплат репарації від рф.

«Україна – це Європа, факт, який не потребує доказів!» - наголосила заступниця Міністра юстиції.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь