Іван Лукеря: Агенції регіонального розвитку функціонують у більшості регіонів України — це інституції, які сприяють місцевому економічному розвитку


Листопад 12
13:30 2021

Утворення та ефективне функціонування у кожному регіоні Агенцій регіонального розвитку (АРР) є одним із головних пріоритетів розбудови системи інституційної підтримки державної регіональної політики. Наразі такі Агенції зареєстровані у 21 регіоні, у 16 областях їх засновниками є відповідні облради та ОДА. На цьому наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

«Успішна діяльність Агенцій регіонального розвитку є важливою складовою для сталого соціально-економічного розвитку регіонів та територіальних громад. Агенції мають стати інституціями, які сприятимуть місцевому економічному розвитку, створенню умов для активізації інвестиційної та підприємницької діяльності. Також вони мають долучитися до впровадження трирівневої системи стратегічного планування регіонального розвитку» – зазначив Іван Лукеря.За його словами, у 2021 році активізувалася робота щодо створення агенцій регіонального розвитку у Миколаївській, Волинській та Харківській областях.

Зауважимо, не всі зареєстровані Агенції здійснюють повноцінну діяльність. Так, у січні-вересні 2021 року повноцінно функціонували 17 агенцій. Водночас наразі відбувається процес припинення діяльності згідно з чинним законодавства Агенцій регіонального розвитку Донецької та Львівської областей. 

«Найбільш гострою проблемою для АРР залишається недостатнє фінансове забезпечення. Основним його джерелом є кошти з обласних бюджетів. Так, щорічне фінансування забезпечується у Вінницькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях, а з 2019 року – і на Хмельниччині. Водночас низка АРР залучали на забезпечення своєї діяльності кошти з інших джерел, зокрема, надходження від надання платних послуг та кошти міжнародної технічної допомоги» – підкреслив Іван Лукеря.

Заступник Міністра наголосив, що у цьому році Агенції регіонального розвитку продемонстрували успішні приклади діяльності, зокрема, за напрямами залучення інвестицій, підтримки розвитку малого і середнього підприємництва, підготовки та реалізації проєктів регіонального розвитку, співпраці з проєктами міжнародної технічної допомоги тощо. Окрім того, Агенції налагодили співпрацю з територіальним громадам та допомагають їм у розробці стратегічних документів, інвестиційних паспортів, а також у підготовці і реалізації розвиткових проєктів.

Зазначимо, наразі 11 АРР реалізують 16 проєктів регіонального розвитку на загальну суму фінансування  близько 137 млн грн, у тому числі з держбюджету – понад 107 млн грн.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов закликав Агенції регіонального розвитку долучатись до проєктів, що фінансуватимуться за кошти ЄС.

Запис Іван Лукеря: Агенції регіонального розвитку функціонують у більшості регіонів України — це інституції, які сприяють місцевому економічному розвитку вперше з'явився Мінрегіон.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь