ЄІБ та ЄБРР продовжують підтримувати енергосектор України. Міністр фінансів зустрівся з керівниками Банків у Вашингтоні


Жовтень 26
12:03 2024

На полях Щорічних зборів МВФ – Світового банку у Вашингтоні, США, делегація Мінфіну України на чолі з Міністром фінансів Сергієм Марченко зустрілась із керівництвом Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). 

Ключовою темою обговорень стало впровадження спільних проєктів у найпріоритетніших сферах для України, передусім це підтримка енергетичної сфери. 

Також Президентка ЄІБ та Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні підписали заяву про наміри надання грантового фінансування у сфері екстреної допомоги для України.

Під час зустрічі з головою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надею Кальвіно, Сергій Марченко подякував Банку за активну участь у створенні безпечного та енергоефективного середовища в Україні.  

“Систематичні атаки росії створюють величезний тиск на нашу країну та її енергетику. Я вдячний ЄІБ за розуміння нагальних енергетичних потреб України та ухвалення своєчасних рішень, які сприяють відновленню та модернізації енергосектору. Фінансова підтримка Банку спрямовується на забезпечення пріоритетних потреб країни, у тому числі на відновлення критичної інфраструктури”, – зазначив Міністр. 

Крім того, в ході зустрічі разом із Президенткою Банку та Єврокомісаром з питань економіки Паоло Джентілоні було оголошено та підписано заяву про наміри надання грантового фінансування у сумі 12 млн євро, як частину фінансування проєкту зі створення системи екстреної допомоги ЄС 112 в Україні. Загальна допомога в рамках проєкту складатиметься з гранту обсягом 12 млн євро та позики на 40 млн євро. 

Проєкт має на меті об'єднання служби швидкої допомоги, поліції, пожежної охорони та аварійної газової служби країни в єдину систему реагування на надзвичайні ситуації, покликану забезпечити швидке надання допомоги громадянам. Ініціатива передбачає створення сучасних колл-центрів та ІТ-інфраструктури, що дозволить привести українські служби екстреної допомоги у відповідність до європейських стандартів.

Обсяг портфеля спільних з ЄІБ проєктів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці і сягає понад 7 млрд євро. З початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ у всіх напрямах – близько 2 млрд євро.  

Нещодавно ЄІБ оголосив, що має намір інвестувати до 600 млн євро у фінансування екстрених енергетичних проєктів у державному та приватному секторах. Зазначені кошти сприятимуть відновленню та модернізації енергетичної інфраструктури України, адаптуючи її до європейських стандартів і прискорюючи інтеграцію країни до ЄС.

Під час зустрічі з Президенткою ЄБРР Оділь Рено-Бассо сторони визначили подальші пріоритети у співпраці України та Банку.  На 2025 рік першочерговою є підтримка приватного та державного сектору, зокрема в сфері критичної інфраструктури, передусім енергетики. 

Станом на жовтень 2024 року загальний обсяг спрямованого Україні фінансування ЄБРР за весь період співпраці становить понад 20 млрд євро. А від початку повномасштабної війни Україна отримала близько 5 млрд євро інвестицій Банку. Значну частину коштів залучено на підтримку енергосектору.

Сергій  Марченко подякував за внесок ЄБРР у сприяння енергетичній безпеці України та виділення значних обсягів фінансування ключовим суб’єктам критичної інфраструктури: НЕК “Укренерго”, НАК “Нафтогаз України”, ПрАТ “Укргідроенерго”, АТ “Укрзалізниця”.    

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: “Зустрівся на Донеччині із командуванням бригади «АЗОВ» та її бійцями”

Прочитайте повну статтю

«Коли працюєш на місці обстрілу, страху немає, він приходить потім», – заступниця начальника по...

Прочитайте повну статтю

Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7 назвав ключові напрями співпраці з партне...

Прочитайте повну статтю

У Києві загинула людина через ворожий удар БПЛА по житловому будинку

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної атаки у Бориспільському районі загинула людина (Оновлено)

Прочитайте повну статтю

Ракетний удар по Дніпру: загинуло троє людей – серед них дитина

Прочитайте повну статтю

У Дніпрі загинула дружина та донька поліцейського внаслідок російського удару, – Глава МВС Ігор...

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів МВС пройшли тренінг із вивчення сучасних цифрових сервісів для спілку...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь