Європарламент підтримав план розвитку кліматично нейтрального будівельного сектору в ЄС до 2050 року


Березень 15
12:29 2023

14 березня понад 340 депутатів Європейського парламенту проголосували за запропоновану оновлену директиву ЄС щодо енергоефективності будівель. Її ціль - суттєво скоротити викиди СО2 та споживання енергії у будівлях в ЄС до 2030 року, а також зробити цей сектор кліматично нейтральним до 2050 року.

Щоб досягти мети, планується значно прискорити темпи термомодернізації будівель.

Оновленою директивою передбачається, що усі нові будівлі повинні мати нульовий рівень викидів з 2028 року, а новобудови, які використовуються державними органами, – із 2026 року. Усі нові будівлі також мають бути оснащені сонячними технологіями до 2028 року, де це технічно прийнятно та економічно доцільно.

Водночас, держави-члени ЄС мають заохочувати використання сонячних панелей разом із встановленням теплових насосів, накопичувачів енергії, розвитком інфраструктурою для зарядки електромобілів.

Передбачається, що існуючі житлові будинки мають досягти щонайменше класу Е енергоефективності до 2030 року та класу D - до 2033 року. Нежитлові та громадські будівлі мають досягти цих самих показників до 2027 та 2030 років відповідно.

Держави-члени мають запланувати усі необхідні заходи у своїх національних планах із реновації будівель. Ці плани повинні включати механізми, щоб полегшити доступ до фінансування. Фінансові інструменти  стануть важливою складовою забезпечення глибокої термомодернізації, особливо для найменш ефективних будівель. Цільові гранти і субсидії повинні бути доступні вразливим домогосподарствам.

«Підвищення рівня енергоефективності в європейських будівлях допоможе зменшити рахунки за комунальні послуги та нашу залежність від імпорту енергії. Ми хочемо, щоб директива допомогла долати енергетичну бідність і скоротити викиди СО2, а також покращити середовища для здоров’я людей», - наголосив депутат Європарламенту Сіаран Каффе, який представляв оновлену директиву.

«Це стратегія зростання для Європи, яка забезпечить сотні тисяч місцевих робочих місць у будівництві, реконструкції та відновлюваній енергетиці, одночасно покращуючи добробут мільйонів людей, які живуть у Європі», - впевнений депутат.

Тепер депутати Європарламенту розпочнуть переговори з Європейською радою, щоб узгодити остаточні законодавчі зміни.

Деталі: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230310IPR77228/meps-back-plans-for-a-climate-neutral-building-sector-by-2050

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь