Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів


Вересень 20
12:05 2024

17 вересня 2024 року Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ спільно з кафедрою медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького провів експертне обговорення на тему «Права людини у сфері охорони здоров’я», присвячене пам’яті Джуді Оверал (Judy Overall) та Дню безпеки пацієнтів.

Учасники дискусії сфокусували увагу на безпеці пацієнтів крізь призму законодавства України, судової практики та викликів медичної діяльності, сформували практичні правничі поради пацієнтам для безпечного отримання медичних послуг, а також згадали неоціненний внесок Джуді Оверал у становлення і розвиток національного медичного права.

Відкрила захід та модерувала його голова Комітету Ірина Сенюта, яка відзначила, що Україна, як і весь світ, сьогодні фокус уваги спрямовує на безпеку пацієнтів, пошук рішень для забезпечення гарантій для пацієнтів. Зазначила, що цьогоріч темою Дня є «Покращення діагностики для безпеки пацієнтів» із гаслом «Зробіть це правильно, зробіть це безпечно!». ВООЗ обраною темою підкреслила критичну важливість правильної та своєчасної діагностики для забезпечення безпеки пацієнтів і покращення результатів для здоров’я.

Окрім того, пані Сенюта висвітлила професійний шлях Джуді Оверал (1947 - 2024 рр.), професорки Тулейнського Університету в Новому Орлеані (Луїзіана, США), яка досліджувала права людини у сфері охорони здоров’я, була експертом Школи громадського здоров’я ASPHER, своє життя присвятила розвитку медичного права. Відзначила ключові вектори співпраці Джуді Оверал з ГО «Фундація медичного права та біоетики України» і спільні надбання для медичного права України та багатьох держав світу. Приміром, міжнародний проєкт «Право та здоров’я», що проводився за підтримки OSF.

Професор Університету Ов’єдо (Ов’єдо, Іспанія), директор юридичної клініки і член двох біоетичних комітетів Амез Хав’єр Гарсіа, охарактеризував наукову та творчу спадщину Джуді Оверал, а також спільні проекти, пов’язані із захистом прав людини у сфері охорони здоров’я.

К. ю. н., адвокат, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, директор Центру медичного та репродуктивного права Сергій Антонов, розкрив законодавче забезпечення телемедицини та гарантії захисту прав пацієнтів, зокрема при обробленні персональних даних у цій царині.

Д. ю. н., адвокат, професор кафедри цивільного процесу Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Роман Майданик, висвітлював проблематику захисту прав пацієнтів при використанні штучного інтелекту, розмірковував над шкодою, завданою здоров’ю через застосування ШІ, а також особливості юридичної відповідальності.

К. ю. н., юрист, дослідниця і тренерка в європейських університетах Оксана Миронець, окреслила проблематику реалізації прав людей з інтегрованими імплантатами та перспективи їх вирішення. Відзначила, що люди з інтегрованими імплантатами потребують особливої правничої уваги, належного правничого регламенту їхнього статусу, зокрема відповідальності.

Доктор філософії, науковий співробітник Служби якості лабораторій відділу рідкісних захворювань, Sciensano, (Брюссель, Бельгія) Світлана Ясечко, окреслила проблемні питання конфіденційності та безпеки генетичних даних, розкрила спільні проекти з національними партнерами щодо оброблення генетичних даних.

Д. ю. н., професор, завідувач кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, голова Комітету медичного та фармацевтичного права та біоетики НААУ Ірина Сенюта, надала поради щодо забезпечення безпеки діагностики з правового погляду, висвітлила права пацієнтів крізь призму медичної і юридичної практики в аспекті діагностики, зокрема привернувши увагу до діагностичних помилок і їх правової оцінки.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В яких випадках варто звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України?

Прочитайте повну статтю

Рятувальники завершили роботи на місці ворожого авіаудару у місті Суми

Прочитайте повну статтю

Інформація щодо ситуації з погіршення якості повітря у Києві!

Прочитайте повну статтю

Росіяни вбили трьох жителів Донеччини, ще вісім зазнали поранень

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Артем Макаров: врятував хлопчика, якого хотіли втопити

Прочитайте повну статтю

Харківщина: внаслідок обстрілів постраждало семеро людей

Прочитайте повну статтю

Оголошено конкурс на посаду Генерального директора Укроборонпрому

Прочитайте повну статтю

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь