Сенсація

Комітет з питань антикорупційної політики розглянув питання впровадження антикорупційної програми Міністерством інфраструктури та ймовірні корупційні ризики в діяльності Державної служби України з безпеки на транспорті


Листопад 17
11:01 2021

16 листопада відбулося засідання Комітету з питаньантикорупційної політики, на якому було розглянуто питання впровадженняантикорупційної програми Міністерством інфраструктури та ймовірні корупційніризики в діяльності Державної служби України з безпеки на транспорті (ДСБТ) приздійсненні повноважень з контролю за оформленням та видачею дозвільнихдокументів на проведення, здійснення пасажирських, вантажних перевезень тадотримання габаритно-вагових норм.

Як зазначила Голова Комітету з питань антикорупційноїполітики Анастасія Радіна, бізнес і громадяни у своїх зверненнях повідомляютьпро ряд корупційних проблем, які стосуються сфери відання Міністерства інфраструктурита ДСБТ, а саме:

- продовжується здійснення габаритно-вагового контролютранспортних засобів у «ручному», а не автоматичному режимі, що дає можливість отримуватикорупційні винагороди від порушників;

- наявність штучного дефіциту дозволів на вантажніперевезення за кордон сприяє незаконній торгівлі такими дозволами, авідсутність належного контролю - до використання фальсифікованих документів;

- утворилася штучна монополія на ринках сертифікаціїввезення автомобілів і проходження технічного огляду для комерційноготранспорту.

Заступник Міністра інфраструктури Мустафа Найєм визнавнаявність вказаних проблем і, зокрема, поінформував, що, на даний момент,працюють 23 автоматичні станції габаритно-вагового контролю із 50-ти вже побудованих.До кінця року планується збудувати 100 станцій і 50 із них сертифікувати і ввестив експлуатацію.

«Цього не достатньо, щоб покрити всю країну, аледостатньо для того, щоб покрити великі транспортні артерії», - сказав він, атакож розповів про проблеми, з якими стикається Міністерство під час введення вексплуатацію станцій.

Мустафа Найєм також зазначив, що вирішується питанняцифровізації стаціонарних мобільних станцій габаритно-вагового контролю.

Заступник Міністра наголосив: «Головна мета діяльностістанцій контролю не заробіток на штрафах, а збереження доріг».

Що стосується видачі книжок Європейської конференціїміністрів транспорту (ЄКМТ), які дають можливість багаторазового проїзду закордон, Мустафа Найєм запевнив, що зараз всі комісії з розподілу ЄКМТвідбуваються під відеонаглядом і коефіцієнт, за яким визначається їх кількість,визначається прозоро.

Заступник Міністра також зауважив, що новий голова ДСБТбув призначений минулого тижня і планується реорганізація служби.

У свою чергу, Голова Державної служби України збезпеки на транспорті Євген Зборовський поінформував учасників засідання продіяльність служби, наявні корупційні ризики і шляхи їх подолання.

Зокрема, за його словами, планується мінімізувативплив людського фактору при видачі ліцензій і дозволів для перевізників,запустивши електронну систему «Шлях». Запровадження цієї системи також вирішитьпроблему із накопиченням окремими перевізниками невикористаних дозволів навантажні перевезення за кордон.

Євген Зборовський наголосив: «На тих напрямкахдіяльності, де не можна прибрати людський вплив, зокрема, це рейдові перевірки,планується його максимально контролювати».

Члени Комітету обговорили з представниками виконавчоївлади можливі шляхи співробітництва у питаннях боротьби з корупцією, а також сприянняналагодженню кращої взаємодії між державними органами.

За результатами розгляду даного питання Комітетпідготує проект рішення, яке буде ухвалене на наступних засіданнях.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю

Курсант ОДУВС – чемпіон світу з таїландського боксу серед молоді

Прочитайте повну статтю

До 20% вдалося збільшити врожайність с/г культур полтавській організації водокористувачів завдя...

Прочитайте повну статтю

Водойми України під пильним наглядом рибоохоронців

Прочитайте повну статтю

Про зміни вимог до перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь