Комітет з питань цифрової трансформації рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг


Листопад 24
13:02 2021

Члени Комітету на засіданні 17 листопада розглянули проект Закону провнесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодозахисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг,реєстр. №6183.

Один з авторів, народний депутат Олександр Федієнко, доповідаючизаконопроект, зазначив, що ним пропонується створити автоматизовануінформаційну систему обліку міжнародних ідентифікаторів та реєстрідентифікаторів, в яких міжнародні ідентифікатори отримують один з трьохможливих статусів: перший - дозволений; другий - тимчасово дозволений; третій -заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільногозв'язку.

Зазначений поділ відповідає так званому "білому","сірому" та "чорному" спискам, передбачений в прийнятихдокументах Міжнародного союзу електрозв'язку. Мова йде про документи МСЕ Q.5050"Концептуальні вимоги для рішення щодо боротьби з контрафактнимипристроями в інформаційно-комунікаційних, телекомунікаційних мережах".

Доповідач, обгрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, відзначив,що сьогодні гостро постала проблема з незаконним ринковим обігом кінцевогообладнання мобільного зв'язку, контрафактом, викраденням, корупцією, зміноюміжнародних ідентифікаторів кінцевого обладнання - ІМЕІ, заниженням вартості таухиленням від сплати податків та митних зборів.

Контрафактна та контрабандна продукція, за його словами, спотворюютьконкуренцію, призводять до масштабних втрат державного бюджету, підживлюютькорупцію, сприяють криміналізації обігу такої продукції всередині країни таформують підґрунтя для збільшення податкового навантаження на доброчеснийбізнес.

Народний депутат також зазначив, що цей законопроект повністю відповідаєсвітовій практиці, він базується на рішеннях та рекомендаціях Міжнародногосоюзу електрозв'язку. В ньому враховуються права громадян на ввезення товарубез митного оформлення, якщо він куплений за кордоном. Також немає жоднихпроблем у іноземців, які тимчасово перебувають на території України.

З метою пом'якшення негативного впливу на кінцевого споживача згіднозаконопроекту всі телефони залишаються працювати в мережі оператора до 31грудня 2024-го року.

Прийняття цього проекту дозволить гармонізувати законодавство України іззаконодавством Європейського Союзу та приведе його у відповідність з вимогамиМіжнародного союзу електрозв'язку.

Під час обговорення учасники засідання висловили свої зауваження дозаконопроекту стосовно того, що «цей законопроект - це захист інтересів недержави і користувачів, а окремих державних органів та окремих імпортерів іпродавців обладнання» та що він «несе багато ризиків для ведення бізнесу і для користуваннякінцевим обладнанням користувачів», пропонували направити законопроект надоопрацювання.

За результатами голосування Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховнійраді прийняти законопроект №6183 за основу.

Комітет відзначив, що прийняття законопроекту дозволить не тількиубезпечити споживачів від викрадення терміналів, але й припинити незаконнийринковий обіг кінцевого (термінального) обладнання, що за оцінкою авторів законопроектудозволить отримувати додаткові надходження до Державного бюджету України в розміріорієнтовно понад 2 млрд. грн. щорічно.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Якісні рибні корми – важливий фактор успішного розвитку української аквакультури

Прочитайте повну статтю

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь