Комітет з питань екологічної політики та природокористування створить робочу групу для опрацювання законопроектів про запобігання та контроль промислового забруднення


Листопад 22
18:02 2021

Засідання Комітету з питань екологічної політики таприродокористування відбулося у форматі відеоконференції.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект «Проінтегроване запобігання та контроль промислового забруднення» (№ 6004) та альтернативні донього «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає врезультаті промислової діяльності» (№ 6004-1) і «Про забезпеченняконституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля» (№ 6004-2)

Законопроекти спрямовані на встановлення правових таорганізаційних засад запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення,що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівнязахисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого довкільного дозволу,визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого довкільного дозволу,вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління,моніторингу викидів та контролю дотримання умов інтегрованого довкільногодозволу. Значна частина положень альтернативних проектів за своїм змістомзбігається з відповідними положеннями проекту № 6004.

Комітет ухвалив рішення створити робочу групу дляопрацювання зазначених законопроектів із залученням т.в.о. Міністра захистудовкілля та природних ресурсів, представників центральних органів виконавчоївлади, фахівців та експертів, представників громадськості.

Комітет розглянув зауваження Головного юридичногоуправління Апарату Верховної Ради України, що надійшли до законопроектів,підготовлених до другого читання «Про внесення змін до деяких законів Українищодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин ватмосферне повітря» (№5339) і «Про внесення змін додеяких законодавчих актів щодо збереження лісів» (№ 5650).

За наслідками розгляду прийнято рішення підтриматичастину зауважень, викладених у висновках Головного юридичного управління щодозазначених законопроектів.

Комітет рекомендував Верховній Раді за результатамирозгляду в другому читанні законопроектів в остаточній редакції, прийняти їх вдругому читанні та в цілому як Закони.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесеннязмін до Водного кодексу України щодо вжиття органами державної влади тамісцевого самоврядування заходів із запобігання стихійному лихові, спричиненомушкідливою дією вод, аваріям на водних об'єктах та ліквідації їх наслідків» (№ 5545).

Народні депутати прийняли рішення рекомендуватиВерховній Раді відхилити цей законопроект, оскільки на сьогодні правовівідносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природногосередовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них,функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначеннямповноважень органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим,органів місцевого самоврядування, права та обов’язки громадян України,іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організаційнезалежно від форми власності, регулюються Кодексом цивільного захисту України.

Також Комітет розглянув законопроект «Про заходи,спрямовані на належне забезпечення територіальних громад України необробленоюдеревиною з метою сприяння їх соціально-економічному розвитку» (№ 6110).

Прийнято рішення запропонувати Комітету з питаньекономічного розвитку рекомендувати Верховній Раді його відхилити, оскількиположення законопроекту викладені неповно, без зазначення суттєвих елементів,необхідних для чіткого розуміння змісту норми, при цьому не визначено повноваженнята функції уповноважених органів, які здійснюватимуть регулювання ринкудеревини.

За наслідками розгляду законопроекту «Про ратифікаціюПротоколу до Угоди між Урядом Угорської Республіки, Урядом Румунії, УрядомСловацької Республіки та Кабінетом Міністрів України стосовно створеннябагатонаціонального інженерного батальйону» (№ 0129), Комітет вирішиврекомендувати Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзупідтримати прийняття зазначеного законопроекту.

Розглянувши законопроект «Про внесення змін до деякихзаконів України щодо харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів»(№ 6248), Комітет прийняврішення звернутись до Комітету з питань аграрної та земельної політики ізпропозицією рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект заоснову.

Також Комітет схвалив Рекомендації круглого столу натему: «Шляхи реалізації вимог Оновленого національного визначеного внескуУкраїни до Паризької угоди».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю

Курсант ОДУВС – чемпіон світу з таїландського боксу серед молоді

Прочитайте повну статтю

До 20% вдалося збільшити врожайність с/г культур полтавській організації водокористувачів завдя...

Прочитайте повну статтю

Водойми України під пильним наглядом рибоохоронців

Прочитайте повну статтю

Про зміни вимог до перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь