Сенсація

Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді повернути на доопрацювання законопроект щодо ефективного виконання рішень судів про участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї


Липень 05
15:00 2024

Комітет з питань молоді і спорту розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного виконання рішень судів про участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї, (реєстр. №11121).

Законопроектом пропонується:

доповнити статтю 159 Сімейного кодексу України новою частиною шостою, відповідно до якої за наявності ознак небажання дитини контактувати зі стягувачем під час виконання рішення суду орган опіки та піклування складає план заходів щодо виконання рішення суду.

доповнити статтю 641 Закону України «Про виконавче провадження» новою частиною, відповідно до якої у разі встановлення ознак небажання дитини контактувати зі стягувачем, державний виконавець складає відповідний акт та невідкладно направляє до органу опіки та піклування для затвердження плану заходів.

доповнити Цивільний процесуальний кодекс України новою статтею 4351, якою передбачити положення щодо затвердження плану заходів органом опіки та піклування щодо виконання рішення суду про участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї.

Міністерство соціальної політики України підтримує законопроект за умови врахування його зауважень.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини не підтримує законопроект, оскільки пропонованими змінами до статті 159 Сімейного кодексу  України змінами заперечується необхідність виконання рішення суду та створюється новий механізм, за якого рішення органу опіки та піклування (план заходів) привелює над рішенням судової інстанції, що суперечить нормам чинного законодавства.

Міністерство юстиції України не підтримує законопроект. У висновку Міністерства юстиції зокрема, зазначається, що запропоновані проектом Закону положення щодо затвердження додатковим рішенням суду Плану заходів з рекомендаціями органу опіки та піклування може призвести до спотворення змісту рішення, яке виконується, та призвести до порушення принципу остаточності судового рішення. Також Міністерство юстиції України констатує відсутність у законопроекті  завершених механізмів правового регулювання.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що Комітет з питань молоді і спорту вже розглядав аналогічний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо виконання рішень про встановлення побачення з дитиною, (реєстр. №9426), поданий народним депутатом України Юрченком О.М. Тоді Комітет запропонував повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи, зазначивши у висновку, що у більшості випадків небажання дитини контактувати з тим з батьків, хто проживає окремо від дитини, є наслідком налаштування з боку того з батьків, хто проживає разом з дитиною, і це, насамперед, травмує психіку дитини, призводить до її  відчуження від одного з батьків.  Тому орган опіки та піклування має працювати як разом з дитиною, надаючи їй психологічну допомогу, так і з тим з батьків, хто проживає разом з дитиною, пояснюючи йому шкідливість його поведінки для дитини, вживаючи, у разі необхідності, заходи примусу. Було запропоновано внести відповідні зміни до Сімейного кодексу України.

Водночас, у законопроекті, (реєстр. №11121), відсутні відповідні норми, проте пропонується перекласти відповідальність за виконання рішення суду державним виконавцем та органом опіки та піклування на сам суд, який має додатково розглядати цю справу, що призведе до затягування виконання судового рішення та подальшого травмування психіки дитини.

Також члени Комітету погодилися із аргументами, викладеними у висновках Міністерства юстиції України та Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини, та запропонували повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Комітет за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного виконання рішень судів про участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї, (реєстр. №11121).

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь