Комітет з питань правоохоронної діяльності провів круглий стіл на тему: "Протидія торгівлі людьми. Міжнародний досвід та сучасні тенденції"


Листопад 11
12:59 2021

В роботі круглого столу взяли участь народні депутати, представникиміністерств (відомств), правоохоронних органів, міжнародних та громадськихорганізацій.

Голова Комітету Сергій Іонушас, відкриваючи засідання, зазначив, що «питанняторгівлі людьми не є виключно українською проблемою, а має загальне міжнароднезначення. А, отже, протидія цьому ганебному явищу постійно перебуває у центріуваги міжнародного товариства. За роки незалежності України було багатозроблено у цьому напрямку, зокрема, Кримінальний кодекс було доповнено статтею149, яка встановлює кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Сьогодні цястаття працює та все частіше за нею винні особи притягуються до кримінальноївідповідальності. Проте, це явище, на превеликий жаль, досі залишається унашому житті», - зазначив Голова Комітету.

Він також відзначив, що проблема торгівлі людьми трансформувалася у новіформи експлуатації, що створюють загрозу потрапляння до цієї кабали практичновсіх соціальних верств населення.

Сергій Іонушас також зазначив, що ця проблема розглядалася не тількиКомітетом, а й в Офісі Генерального прокурора 26 жовтня цього року. Активно обговорювалисязаходи щодо протидії торгівлі людьми, необхідності зміни підходів щодо міжнародноїспівпраці України у цьому питанні.

За статистичними даними органів прокуратури, за час незалежності нашоїдержави, майже 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми.

«Боротьба з цим явищем має бути в пріоритеті правоохоронних та державних органіві це питання ми не замовчуємо. Цьогоріч діяльність правоохоронців значноактивізувалася. Вони вже зареєстрували 225 кримінальних правопорушень зафактами торгівлі людьми, що майже на чверть більше ніж торік. На 40% збільшиласякількість осіб, яким повідомлено про підозру у скоєнні цього злочину, і натретину збільшилася кількість направлених до суду обвинувальних актів. Ці цифрисвідчать про те, що в Україні у декілька разів збільшилася кількість злочинів цієїкатегорії та ми неминуюче прогресуємо у питанні торгівлі людьми. Ми можемо констатувати,що ця проблема залишається, а тому ми зібралися для того, щоб обговорити івизначити ті першочергові заходи, можливо, і законодавчі ініціативи, які намнеобхідні задля підвищення ефективності протидії торгівлі людьми», - зазначивГолова Комітету.

Він також повідомив, що на розгляді у Комітету зараз перебуває рядзаконопроектів, поданими народними депутатами. Метою цих законопроектів єрегулювання кримінальної відповідальності шляхом вдосконалення положеньКримінального кодексу, приведення їх у відповідність до міжнародних зобов’язань,забезпечення принципу правової визначеності під час реалізації норм статті 149Кримінального кодексу.

Законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодопосилення кримінальної відповідальності за торгівлю людьми, реєстр. №5134, представиводин з його авторів, народний депутат Дмитро Лубінець. Альтернативнийзаконопроект про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України щодозабезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннямиміжнародного права в частині регулювання кримінальної відповідальності заторгівлю людьми, реєстр. №5134-1,представив автор, народний депутат Олександр Дануца.

Представники державних та правоохоронних органів у виступах поінформувалипро стан справ у сфері протидії торгівлі людьми, про наявні проблеми узастосуванні чинного законодавства та про шляхи їх можливого вирішення.

Представники міжнародних організацій поділилися своїм досвідом та порадамиу питаннях протидії торгівля людьми, напрацюваннями та передовими технологіями,які можуть бути реалізовані в Україні.

Представники громадських організацій поділилися своїм досвідом та порадамищодо протидії та запобіганню цьому негативному явищу, висловили готовністьнадавати Комітет технічну та експертну допомогу у питаннях вдосконаленнячинного законодавства у сфері протидії людьми.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь