Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо удосконалення законодавчого регулювання найму і позички транспортних засобів


Жовтень 01
12:04 2024

Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 27 вересня 2024 року проект Закону про внесення змін до статей 799 та 828 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчого регулювання найму і позички транспортних засобів (реєстр. №11302) і за підсумками розгляду ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного дванадцятої сесії законопроект за реєстр. №11302 та за результатами розгляду його у першому читанні прийняти за основу.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту за реєстр. №11302 він розроблений з метою вирішення проблеми недоліків частини другої статті 799 та частини четвертої статті 828 Цивільного кодексу України, а саме, усунення надмірної вимоги про нотаріальне посвідчення усіх договорів оренди та позички транспортних засобів, за участю фізичних осіб, незалежно від строку таких договорів та стимулювання розвитку послуг найму та позички транспортних засобів, в тому числі із використанням сучасних електронних рішень.

Для забезпечення цього у законопроекті за реєстр. №11302 пропонується внести зміни до частини другої статті 799 та частини четвертої статті 828 Цивільного кодексу України, у яких визначити, що договір найму транспортного засобу строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню, а договір позички транспортного засобу строком на три роки і більше укладатиметься у письмовій формі та підлягатиме нотаріальному посвідченню.

На думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, прийняття проекту «забезпечить належне законодавче регулювання відносин найму та позички транспортних засобів в Україні, сприятиме подальшому розвитку ринків відповідних послуг, задоволення потреб громадян, бізнесу та держави у відповідній сфері».

Комітет також розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу (реєстр. №11456 від 30 липня 2024 року), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується включити до переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правничу допомогу осіб, потерпілих від кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними ознаками.

Прийняття законопроекту забезпечить право на безоплатну вторинну правничу допомогу осіб, потерпілих від кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними ознаками.

За результатами обговорення, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу (реєстр. №11456 від 30 липня 2024 року) за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу і в цілому.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Представники Мін’юсту взяли участь в обговоренні проблем рейдерства та ролі нотаріусів у кримін...

Прочитайте повну статтю

Ольга Стефанішина: Системно працюємо над посиленням спроможностей держслужби на шляху до ЄС

Прочитайте повну статтю

Розстріл зупинки громадського транспорту у Херсоні - є загиблі

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь в офіційних заходах з нагоди Дня захисників та захисниць України

Прочитайте повну статтю

ВРП тимчасово відсторонила чотирьох суддів Київського апеляційного суду від здійснення правосуд...

Прочитайте повну статтю

Суддю Херсонського апеляційного суду звільнено у відставку

Прочитайте повну статтю

На Закарпатті судитимуть держслужбовця, який незаконно вивів з держвласності землю вартістю май...

Прочитайте повну статтю

«Дякую кожному і кожній, хто захищає нашу землю, наших людей», – Ігор Клименко з нагоди Дня зах...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь