Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу законопроект щодо вдосконалення надання медичної допомоги


Листопад 24
18:02 2021

Засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичноїдопомоги та медичного страхування відбулося 24 листопада у режимівідеоконференції.

Комітет розглянув у першому читанні проект Закону «Провнесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення наданнямедичної допомоги» (№ 6306).

Законопроект спрямований на підвищення ефективностідіяльності Національної служби здоров’я України (НСЗУ) як єдиного державногозакупівельника медичних послуг, покращення медичного обслуговування населення,а також виконання рішення Ради національної безпеки і оборони від 30 липня 2021року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодозабезпечення громадян України медичною допомогою».

Одна із авторів законодавчої ініціативи, народнийдепутат Ольга Стефанишина зазначила, що в законопроекті пропонується: закріпитиповноваження НСЗУ щодо моніторингу відповідності лікарень встановленим вимогам;визначити, що кошти Програми медичних гарантій можуть використовуватисьвиключно на надання медичних послуг; внести поправки стосовно використання електронноїсистеми охорони здоров’я; надати можливість більш ефективно впроваджувати наданнядодаткових послуг за кошти пацієнтів; відкоригувати типи надання медичноїдопомоги відповідно до міжнародних практик; ввести поняття електронного реєструорфанних пацієнтів.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко висловився напідтримку законопроекту, оскільки, за його словами, він: усуває розбіжності інеузгодженості в законодавстві щодо реалізації Програми медичних гарантій;встановлює можливість персональної обробки даних з метою виконання договорівпро медичну допомогу; встановлює, що Програма медичних гарантій затверджуєтьсяКабінетом Міністрів; об’єднує поняття вторинна і третинна медична допомога;врегульовує модель госпітальних округів і поділ закладів охорони здоров’я закластерним принципом; деталізує процедуру затвердження платних послуг;встановлює можливість залучення до надання медичної допомоги студентів та інтернівна період карантину або іншої надзвичайної ситуації; уточнює вимоги щодореімбурсації лікарських засобів у 2022 році і включення до Національногопереліку лікарських засобів.

Учасники засідання висловили зауваження до проекту,які можуть бути враховані під час його підготовки до другого читання.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включитизаконопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першомучитанні прийняти за основу.

Члени Комітету прийняли звернення до Голови ВерховноїРади щодо спрямування невикористаних коштів, передбачених для Верховної РадиУкраїни у державному бюджеті поточного року, на систему охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я запропонував спрямуватизекономлені 56 млн грн на програму розвитку системи екстреної медичноїдопомоги, модернізації закладів системи охорони здоров’я для закупівлідодаткового обладнання у ковідні лікарні.

Народні депутати також затвердили пропозиції Комітетудо проекту Плану законопроектної роботи на 2022 рік.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь