Сенсація

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув проект Державного бюджету на 2025 рік у частині фінансування охорони здоров’я: норму щодо переводу медичних закладів на небюджетні рахунки казначейства рекомендовано виключити


Жовтень 02
12:03 2024

На засіданні Комітету 30 вересня 2024 року було розглянуто проект Державного бюджету України на 2025 рік у частині фінансування охорони здоров'я. Участь в обговоренні взяли Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак та Голова Ради громадського контролю при Національній службі здоров’я України Олексій Головін.

Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що проект Державного бюджету України на 2025 рік – це бюджет країни, що третій рік поспіль перебуває у стані повномасштабної війни. Однак турбота про здоров’я населення є незмінним пріоритетом державної політики і, незважаючи на третій рік війни, держава виділила на 2025 рік максимально можливі кошти на охорону здоров'я.

 Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що у проекті бюджету на 2025 рік загальне фінансування сфери охорони здоров'я становить 247,2 млрд (2024 рік – 201,7 млрд грн), та підкреслив, що запропонований на медицину бюджет на наступний рік зможе забезпечити сталу роботу галузі в умовах війни. Зокрема працюватиме Програма медичних гарантій, на яку передбачені кошти у  сумі 175,0 млрд грн (це на 16,2 млрд грн більше показника 2024 року).

Одним із ключових питань під час обговорення проекту Держбюджету на наступний рік було питання щодо необхідності уточнення пункту 26 Прикінцевих  положень законопроекту, яким передбачено переведення рахунків надавачів медичних послуг на небюджетні рахунки, відкриті в органах Казначейства. Деякі члени Комітету висловили занепокоєння, що реалізація цієї норми призведе до обмеження автономності медичних закладів.

Тому було досягнуто домовленості про проведення додаткових спільних  консультацій з усіма стейкхолдерами для пошуку консолідованого рішення з цього питання. З огляду на це, ухвалення остаточного рішення щодо законопроекту  р. № 12000  було перенесено на наступний день (1 жовтня 2024 року).

Під час продовження розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 2025 рік Михайло Радуцький повідомив, що було проведено додаткові консультації стосовно пункту 26 Прикінцевих положень цього законопроекту з Міністерством фінансів України, Міністерством охорони здоров’я України, Національною службою здоров’я України, а також з керівниками закладів охорони здоров’я.

 Після обговорення цього питання Комітет ухвалив рішення запропонувати парламентському Комітету з питань бюджету:

1. Виключити пункт 26 Прикінцевих положень проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік».

2. Прикінцеві положення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» доповнити новими пунктами 29 і 30 такого змісту:

«29. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо запровадження дієвих механізмів забезпечення цільового та ефективного використання коштів за програмою медичних гарантій шляхом:

проведення до 1 квітня 2025 року аналізу інформації про накопичені залишки коштів на рахунках надавачів медичних послуг та визначення механізмів подальшого використання зазначених залишків коштів, отриманих за надання послуг відповідно до договорів з НСЗУ, з метою забезпечення доступності послуги для пацієнта;

 забезпечення розробки та внесення змін до нормативно-правових актів щодо зобов’язання надавачів медичних послуг державної та комунальної форми власності протягом 2025 року розміщувати на спеціально створених для цього небюджетних рахунках в органах Державної казначейської служби залишки грошових коштів, отриманих за надання послуг відповідно до договорів з НСЗУ, які накопичуються на рахунках надавачів понад еквівалент двомісячних сум витрат на оплату праці з нарахуваннями.

30. Доручити Міністерству фінансів України та Державній казначейській службі України реалізувати технічні рішення щодо забезпечення ефективного управління небюджетними рахунками надавачів медичних послуг державної та комунальної форми власності» (додано за пропозицією МОЗ України).

За це рішення проголосувало 10 народних депутатів:

Лада Булах, Вікторія Вагнер, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина. Утримались  - Оксана Дмитрієва та Яна Зінкевич. Артем Дубнов проголосував проти.

Окрім цього, на засіданні 30 вересня депутати, за ініціативою народного депутата Ольги Стефанишиної, обговорили затверджені Урядом нові правила перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на території України.

Зокрема, йшлося про те, що ухвалені Кабінетом Міністрів 5 вересня ц.р. зміни до законодавства можуть вплинути на доступність таких ліків для населення. Так, за словами Ольги Стефанишиної, раніше дозволялося транспортувати до 200 кг готових ліків, що містять наркотичні засоби, без залучення державних охоронних структур, але тепер це дозволено якщо кількість діючої речовини не перевищує 10 кілограмів. Крім того, таке перевезення можливе без залучення держохорони лише в межах однієї адміністративної одиниці (міста чи області). Тож, це позбавляє виробників та постачальників можливості перевозити такі ліки без охорони по всій території України, що значно ускладнює їх доставку до споживача.

Члени Комітету  звернулися до Міністерства охорони здоров’я України з проханням внести зміни до відповідної постанови Кабінету Міністрів, щоб врегулювати це питання.

На засіданні також в порядку постзаконодавчого контролю було заслухано інформацію представників МОЗ  України щодо підготовки підзаконних актів для реалізації Закону про медичний канабіс.

Заступниця Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Марина Слободніченко повідомила, що на сьогодні Міністерство розробило практично всі необхідні акти для забезпечення доступу пацієнтів до ліків з, зокрема щодо: отримання дозволу на ввезення таких ліків; виписування електронних рецептів на ліки з канабісу; визначення переліку хвороб, при яких ці ліки призначатимуться пацієнтам тощо. Також Міністерство спільно з Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця розробило програму навчання медичних працівників щодо лікування такими препаратами, яке невдовзі розпочнеться.

Заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич ознайомила присутніх з розробленими Міністерством електронними рішеннями для обігу медичного канабісу, які включають у себе електронний облік відповідних препаратів, електронний функціонал для створення та обліку електронних рецептів для отримання ліків з канабісу пацієнтом, електронні інтеграції з іншими системами та реєстрами, зокрема реєстром лікарських засобів, реєстрами Мінагрополітики і Мін'юсту тощо.

Вищезазначену інформацію Міністерства охорони здоров’я України було взято до відома.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Прочитайте повну статтю

Укроборонпром зміцнює міжнародне партнерство щодо боєприпасів, БпЛА, РЕБ і РЕР

Прочитайте повну статтю

У вересні до державної скарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів

Прочитайте повну статтю

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період воєнного стану

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Ввозили та продавали «репліки» товарів світового бренду: на Одещині судитимуть групу зловмисник...

Прочитайте повну статтю

Інфографіка щодо оформлення територіальними підрозділами УДМС у Рівненській області біометрични...

Прочитайте повну статтю

Тернопільщина: оформлення паспортів засудженим

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь