Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять


Жовтень 23
15:06 2024

Якщо через бойові дії, терористичні акти чи диверсії, спричинені збройною агресією РФ, ваша квартира чи будинок були знищені, ви можете розраховувати на компенсацію. Відповідні питання розглядає спеціальна комісія при місцевій владі. У деяких випадках розгляд заяви можуть зупинити.

Аби удосконалити питання поновлення розгляду заяв про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону від 25.09.2024 № 12071 «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» щодо деяких питань поновлення розгляду заяв про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна».

Документом пропонується доповнити закон нормами про недопущення повторного зупинення розгляду відповідних заяв. Також передбачається спростити порядок ознайомлення постраждалих із рішеннями комісій з розгляду питань щодо надання компенсації. Так, якщо сьогодні комісія повідомляє про своє рішення «у спосіб, у який було подано заяву», проект міняє це на «у спосіб, зазначений заявником у заяві, та направляє заявнику копію рішення».

Таку законодавчу ініціативу дослідили у Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань захисту прав людини. Адвокати відзначили, що чинний Закон про компенсацію містить надважливі норми, які гарантують охорону та захист прав людей. Тому будь-які зміни за жодних обставин не можуть погіршувати становище осіб, ускладнювати процедуру застосування норм або створювати проблеми щодо тлумачення таких норм.

стаття 7 Закону, куди пропонуються зміни, загалом урегульовує питання зупинення та поновлення розгляду заяв про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна. Зокрема, встановлюються такі підстави для зупинення комісією розгляду заяви:

1) неподання або подання не в повному обсязі документів (відомостей);

2) наявність у Комісії документально підтверджених відомостей про те, що отримувачу компенсації або його спадкоємцю вручено підозру про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого розділом I «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу.

Головна ідея полягає в тому, що з метою сприяння відновленню порушених прав людини Комісія за наявності підстав не відмовляє у розгляді відповідної заяви, а лише призупиняє її розгляд, щоб відповідні підстави могли бути усунені.

Враховуючи, що ці підстави в деяких випадках можуть бути усунені самим заявником, то принципово важливо, щоб такий заявник був належним чином поінформований про прийняте рішення та його зміст – зокрема, причини, що спонукали Комісію до зупинення розгляду.

Тож у цьому випадку проблема законодавчого регулювання полягає у способі інформування заявника про зупинення розгляду його заяви і направлення йому копії рішення.

Способи подання заяви встановлюються частиною 2 статті 4 Закону – заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна може бути подана до Комісії:

1) в електронній формі – засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг;

2) у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

При цьому, як правильно зауважили автори законопроекту, норма про повідомлення заявника у спосіб, у який було подано заяву, не враховує можливу зміну обставин для заявника, що може ускладнити отримання ним повідомлення.

Водночас, отримання заявником копії рішення є принципово важливим етапом з огляду на те, що особа має отримати можливість дізнатися підстави для прийняття відповідного рішення і можливість швидко виправити ситуацію та за можливості виключити існування відповідних обставин.

Тож зміна щодо форми повідомлення про рішення, прийняте Комісією, є виправданою та сприятиме захисту прав людини, переконані в Комітеті НААУ.

Що стосується зупинення розгляду заяви, то всі обставини, які можуть призвести до такого рішення, стають відомі відразу. Проте коли ці обставини повністю зникають, то процедура відновлюється, що загалом виключає можливість повторної появи тих самих підстав. Відтак, пропозиція запровадити заборону на повторне зупинення також є влучною, адже сприятиме якомога швидшому відновленню порушених прав людини.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Павліченко взяла участь у форумі «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненавис...

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і семеро поранених за добу – наслідки російських ударів по мирних жителях Донеччи...

Прочитайте повну статтю

Внаслідок обстрілів Харківщини є загиблі та поранені

Прочитайте повну статтю

Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня

Прочитайте повну статтю

Про перешкоди на шляху передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів

Прочитайте повну статтю

Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять

Прочитайте повну статтю

Круглий стіл» у Вінниці

Прочитайте повну статтю

Про результати роботи «гарячої лінії» Міграційної служби Житомирської області за 9 місяців 2024...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь