«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів


Жовтень 25
15:09 2024

1 жовтня співробітниці УІНП Ганна Байкєніч та Олена Охрімчук на запрошення Центру професійного розвитку педагогічних працівників Лубенської міської ради відвідали засідання спільноти класних керівників Лубенської територіальної громади.

Співробітниці Інституту провели інтерактивне заняття «Сучасна війна та освітній простір: як і про що говорити з учнями?», яке стане помічним у формуванні теоретичних знань про сучасну російсько-українську війну і надали прикладні інструменти для організації освітнього та виховного процесу з цієї теми. Учасники та учасниці цього тренінгу виконували в групах пропоновані вправи із використанням інформаційних, візуальних, видавничих проєктів Інституту, практикуючись впроваджувати інноваційні дослідницькі методики на позакласних заходах.

11–12 жовтня в Українській бібліотеці імені Тараса Шевченка в польському місті Кельце відбулися історичні діалоги за участю Олени Охрімчук та української громади

Захід став частиною серіюї зустрічей із українськими громадами за кордоном з питань збереження національної пам’яті та розвінчування російських історичних міфів, які проводить УІНП. Такі просвітницькі зустрічі відбулися в польському місті Кельце, на запрошення громадської організації «Товариство Інтеграція Європа-Схід». Начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах та підвідомчих установ Олена Охрімчук взяла участь у діалогах про сучасну російсько-українську війну та історичні паралелі з більшовицькою агресією України в період Української революції 1917–1921 років, про людиноненависницьку ідеологію рашизму та пропаганду як один із її злочинних інструментів розпалювання ворожнечі і ненависті між людьми. 

Крім того, бібліотека поповнилася новими виданнями УІНП, які можуть бути корисними для тих українських і польських читачів, які виявляють інтерес до питань історії України. 

14 жовтня Національний музей-заповідник Української військової звитяги під Вишгородом на Київщині вдруге зібрав військовослужбовців ЗСУ та родичів загиблих захисників та захисниць, жителів Петрівської територіальної громади на флешмоб «Посади дерево за кожного загиблого». 

Акцію ініціювала харків’янка Татьяна Мирошник, чоловік якої загинув під Бахмутом. Благодійний фонд «Вільні та щасливі» підхопив ідею торік, висадивши дубки на алеї пам’яті полеглих захисників України на території музею-заповідника і встановивши інформаційні стенди з присвятою кожному персонально. 

Цьогоріч «Вільні та щасливі» продовжили акцію й від імені Інституту до неї долучилася Олена Охрімчук. 

«Проєкт «Посади дерево за кожного загиблого» є дуже важливою і символічною соціальною ініціативою громадської організації. Адже вона і про вшанування загиблих воїнів, і про продовження життя в  екологічній і безпечній Україні. Також акція значуща тим, що об’єднує родини полеглих героїв з різних куточків нашої країни – тих, хто народився і виріс на Київщині, хто мешкав тут або кого доля закинула сюди після російського вторгнення», - зауважила посадовиця. 

 15 жовтня співробітник Першого міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік доєднався до реалізації першого етапу обласного військово-патріотичного проєкту «Шлях воїна» серед представників молоді Гайсинського району.

Співробітник Українського інституту національної пам'яті забезпечив наповнення напряму "Історична свідомість", висвітливши основні аспекти сучасної російсько-української війни та багатовікової історії протистояння з рашистськими окупантами.

16 жовтня відбулась зустріч-бесіда представників Першого міжрегіонального відділу УІНП Уляни Громович та Сергія Гуцалюка з студентами першого та другого курсів Одеського фахового коледжу транспортних технологій.

Під час зустріч співробітники УІНП поспілкувались з студентами про розуміння подій та причин, результатів етапів російсько-української війни. Також презентували студентам проєкти “Діалоги про війну”.

17 жовтня відбулась зустріч із студентами Фахового коледжу Міжнародного гуманітарного університету в місті Одеса

Для учасників зустрічі презентовали проєкти та матеріали Інституту, зосереджено увагу на історії Півдня, обговорено міфи «Нової Греції» та «русской вєсни». Також директору було передано видання Інституту.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь