Медичні поїзди Укрзалізниці та «Лікарі без кордонів» врятували за рік 3000 поранених цивільних


Березень 27
18:27 2023

Медичні поїзди з початку повномасштабної війни вже евакуювали 3000 поранених цивільних. Сьогодні поїзд виконає 100-й рейс.

Перший 4-вагонний медичний поїзд для евакуації поранених цивільних Укрзалізниця та міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» запустили 26 березня 2022 року. Його вдалося обладнати в найкоротші терміни, технічне оснащення та екіпірування рейсів здійснили «Лікарі без кордонів».

Медичні поїзди дозволяють евакуювати поранених, хворих і травмованих громадян, у тому числі дітей, чиє транспортування вимагає спеціальних умов і підтримки стабільного стану до місця призначення.

«Це був непростий виклик для залізничників, адже у світі вже довгий час не було практики побудови евакуаційних медпоїздів, тим паче в такий максимально стислий термін. Але в нас не було часу на довге проєктування, адже війна була вже в розпалі, це було питання порятунку якомога більшої кількості життів. Зрештою вже за місяць, 26 квітня, «Лікарям без кордонів» було передано другий – ще більший, на цей раз 8-вагонний – поїзд, що став повноцінним шпиталем на колесах для вивозу поранених із міст, наближених до зони ведення бойових дій, та доставки їх до госпіталів та лікарень на заході. Ми вдячні «Лікарям без кордонів», десяткам українських та міжнародних медиків, що регулярно курсують на Донбас, Харківщину та український південь та допомагають рятувати українські сім’ї – залізниця робить це від самого початку повномасштабного вторгнення і не припинить ці рейси, доки в них буде потреба. Дякуємо також за експертизу та швидке порозуміння колегам із Міністерства охорони здоров’я», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

«Медичний потяг – це повноцінний шпиталь на колесах, який доправляє поранених та хворих людей до безпечних місць, при цьому під час транспортування контролюється стан їх здоров’я спеціальним обладнанням та професійними лікарями. Усі роботи з переобладнання вагонів виконані на власних потужностях Укрзалізниці. Це дійсно унікальні поїзди, які отримали високі оцінки від міжнародних та українських лікарів», – зазначив член правління АТ «Укрзалізниця» Євген Шрамко.

У медичному поїзді є окремий вагон інтенсивної терапії з апаратом УЗД, кисневими концентраторами, апаратами штучної вентиляції легень із потоком кисню до 60 л/хв, дефібриляторами, аналізаторами i-STAT, кардіомоніторинговою системою, інфузійними помпами, є повноцінні палати та повний спектр необхідних медикаментів. У потязі пліч-о-пліч із залізничниками працює інтернаціональна медична команда в складі терапевтів, хірургів, анестезіологів та медичних сестер.

Окрім того, ще в розпал евакуації Укрзалізниця отримала від «Лікарів без кордонів» повноцінні аптечки, якісні медикаменти, дезінфектори, тонометри, стетоскопи, термоковдри, шини та хірургічні інструменти для першої допомоги на звичайних пасажирських рейсах.

Маршрути та зупинки поїзда тримаються в секреті з міркувань безпеки медиків та евакуйованих.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ольга Стефанішина: Дотримання європейських стандартів у сфері юстиції, свободи та безпеки — прі...

Прочитайте повну статтю

Український вогнеборець встановив світовий рекорд на Чемпіонаті світу рятувальників!

Прочитайте повну статтю

Вбиті цивільні та зруйновані будинки: поліція фіксує наслідки чергової атаки рф на Херсонщині

Прочитайте повну статтю

Історія інспекторки Служби освітньої безпеки Юлії Халімон

Прочитайте повну статтю

Донеччина: четверо жителів зазнали поранень внаслідок ворожих ударів росії

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів системи МВС проходять тренінг по створенню безбар’єрних просторів

Прочитайте повну статтю

"Від нашої роботи залежать життя людей": Дмитро Соловій з екіпажу "Білий янгол" про щоденний ри...

Прочитайте повну статтю

На усноісторичному клубі обговорили травмочутливі підходи до інтерв’ювання

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь