Сенсація

Механізм ERA у $50 млрд створює прецедент. росія починає платити за злочини проти України: Сергій Марченко під час круглого столу міністрів у Вашингтоні


Жовтень 24
21:00 2024

У середу, 23 жовтня, під спільним головуванням Уряду України, Групи Світового банку та МВФ відбулося шосте засідання круглого столу міністрів на підтримку України. 

Захід відкрили виступами Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (онлайн), Президент Групи Світового банку Аджай Банга, Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Учасники засідання обговорили забезпечення потреб держбюджету у 2024 та 2025 роках, а також відновлення, зокрема, енергосистеми напередодні зими. 

Партнери відзначили ефективність фінансової політики України, у тому числі збереження фінансової стабільності та впровадження реформ у фіскальному напрямі.

Під час виступу, Сергій Марченко подякував колегам за підтримку України. У тому числі за суттєвий обсяг фінансової допомоги — 99,4 млрд доларів США з лютого 2022 року. 

Водночас Міністр фінансів додав, що виклики спричинені повномасштабною агресією зберігаються, бюджетна підтримка від партнерів продовжує бути критично важливою. 

Сергій Марченко назвав рішення про спрямування Україні 50 млрд доларів США за рахунок прибутків від активів рф історичним кроком на шляху до досягнення справедливості:

“росія має бути притягнута до відповідальності за всі злочини, скоєні в Україні та проти українців. Механізм ERA створює прецедент, коли росія починає платити за шкоду завдану Україні. Використання цих коштів дозволить забезпечити збалансованість держбюджету-2025, профінансувати нагальні військові потреби, соціальний захист”.

Важливим пріоритетом є стійке зростання економіки, зміцнення фінансової системи та поступове зменшення залежності від зовнішнього фінансування. Міністр фінансів зазначив, що Уряд продовжує активно працювати у цьому напрямі. 

Зокрема, Уряд України відданий впровадженню реформ, що також було відзначено партнерами, у тому числі Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою. Нещодавно Україна успішно завершила пʼятий перегляд програми МВФ EFF, виконавши всі необхідні умови. Також продовжується системна робота над заходами Плану України у межах інструменту ЄС Ukraine Facility та іншими програмами співпраці.

Окремо Сергій Марченко подякував партнерам за зусилля з підтримки енергосистеми України. Уряди країн, міжнародні фінансові організації продовжують залучати ресурси на відновлення енергосектору.  

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю

“Ведмедики у сосновому лісі” та “Кримський аромат”: частину колекції Картин медведчука оцінено...

Прочитайте повну статтю

Механізм ERA у $50 млрд створює прецедент. росія починає платити за злочини проти України: Серг...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з депутатом Парлам...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь