Сенсація

Міндовкілля системно підходить до реформування екологічного контролю, - Роман Шахматенко


Листопад 11
22:01 2021

Реалізація реформи екологічного контролю повинна бути системною. Вона покликана створити систему еко-контролю для оперативного виявлення порушень природоохоронного законодавства, фіксування заподіяної шкоди, сприяння її відшкодуванню та попередженню виникнення аналогічних порушень у майбутньому.

Про це повідомив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко на Форумі з екології та сталого розвитку.

«Ми бачимо проведення такої реформи у двох напрямках. Перший напрямок- це функціональна реформа, другий - реформа відповідальності. Штрафи в Кодексі про адміністративні правопорушення є досить низькими. Адже не важко заплатити невеликий штраф та далі порушувати. Тому було розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності у сфері охорони природи, використання природних ресурсів». Більшість статей цього Кодексу у сфері захисті довкілля не змінювались з 1997 року. Ми переглянули фабули статей та збільшили штрафи в середньому у 8 – 10 разів. Така робота була проведена у співпраці з правоохоронцями та іншими центральними органами виконавчої влади», - повідомив Роман Шахматенко.

Також, за його словами, Міндовкілля розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального Кодексу України стосовно посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля». Для підготовки цього проєкту Закону було залучено Спеціалізовану природоохоронну прокуратуру, Верховний суд України, екологічних експертів, суддів, практикуючих юристів, провідних науковців, представників МВС та поліції. За допомогою таких спеціалістів було проаналізовано всі диспозиції та санкції статей VIII розділу Кримінального кодексу України (Кримінальні правопорушення проти довкілля), ліквідовано неефективні фабули та трансформовано їх у відповідності до реальних практичних потреб.

На сьогоднішній день, Уряд схвалив зміни і до Кримінального кодексу України, і до Кодексу України про адміністративні правопорушення, тож очікуємо на розгляд у Верховній Раді України.

Улітку проєкт Закону України №3091 «Про державний екологічний контроль» успішно пройшов перше читання. Наразі триває опрацювання правок та зауважень для підготовки його до другого читання.

«Основна мета законопроєкту – зробити еко-контроль прозорим та ефективним. Створити умови, за яких дотримання законодавства в сфері охорони довкілля буде економічно вигіднішим, ніж його порушення. Він прибирає будь-які колізії, юридичні невизначеності, усуває дублювання повноважень і вводить принцип, який існує в ЄС. Мова йде про відповідальність юридичних осіб за недопуск до перевірок. Сподіваємося, що найближчим часом його буде розглянуто і ми перезапустимо роботу Держекоінспекції», - зауважив Роман Шахматенко.

Заступник Міністра додав, що у парламенті готується для прийняття у першому читанні Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», яким спрощується проведення процедури ОВД та вводиться попередній аналіз звіту. А також проєкт Закону України «Про екологічне страхування», у якому передбачається забезпечення 100% повернення збитків державі і громадянам, а також вводяться механізми стимулювання до екотрансформації.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В яких випадках варто звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України?

Прочитайте повну статтю

Рятувальники завершили роботи на місці ворожого авіаудару у місті Суми

Прочитайте повну статтю

Інформація щодо ситуації з погіршення якості повітря у Києві!

Прочитайте повну статтю

Росіяни вбили трьох жителів Донеччини, ще вісім зазнали поранень

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Артем Макаров: врятував хлопчика, якого хотіли втопити

Прочитайте повну статтю

Харківщина: внаслідок обстрілів постраждало семеро людей

Прочитайте повну статтю

Оголошено конкурс на посаду Генерального директора Укроборонпрому

Прочитайте повну статтю

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь