На РАУ оцінять тіньовий звіт про правосуддя


Вересень 20
18:08 2024

Нещодавно зʼявився так званий Тіньовий звіт до розділу «Правосуддя та фундаментальні права» Звіту Європейської комісії щодо України, підготовлений Коаліцією громадських організацій на чолі з Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» та інших громадських організазцій.

Його обговорили члени Ради адвокатів України під час засідання, яке проходить сьогодні, 20 вересня, на Закарпатті.

Документ, що містить розділ «Реформа адвокатури», який вже розкритикували у судовій владі як такий, що «містить упереджені і необ’єктивні, а подекуди й відверто некомпетентні оцінки та висновки».

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова також звернула увагу колег на те, що під час підготовки цього документу його авторами не запитувалася думка органів адвокатського самоврядування, відтак розглядати документ як обʼєктивний та грунтовний навряд можливо. Відтак, адвокатура має також висловити свою думку.

Ключовою проблемою адвокатури у звіті називається сплив строку повноважень органів адвокатського самоврядування, внаслідок чого начебто не виконуються покладені на інститут конституційні функції в системі правосуддя.

Очільниця НААУ зауважила, що сьогодні фактично знову активно спекулюють на темі виборів до органів адвокатського самоврядування, до Вищої ради правосуддя, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, які необхідно провести в рамках зʼїзду адвокатів України.

Але два роки тому РАУ вже прийняла всі необхідні рішення для скликання Звітно-виборчого Шостого з’їзду адвокатів України. І він обовʼязково відбудеться після завершення воєнного стану.

Неможливість проведення зʼїзду сьогодні зумовлена самою процедурою його організації. На відміну від суддів, адвокатська модель є багаторівневою. Делегати спочатку мають зібратися на місцях, після чого обрати своїх представників для самого зʼїзду. Місце, дата і час усіх цих масових зібрань повинні бути оприлюднені заздалегідь. За таких умов гарантувати безпеку адвокатів на всіх рівнях, забезпечити представництво на зʼїзді більшості регіонів практично неможливо.

Також під час роботи вищого органу адвокатського самоврядування України необхідно забезпечити реалізацію виборчого права (як активного так і пасивного) усіма адвокатами України, в тому числі тими, хто сьогодні зі зброєю в руках боронить країну від зовнішньої агресії.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Укрзалізниця запускає Wi-Fi у поїздах Інтерсіті та Інтерсіті+

Прочитайте повну статтю

Від Закарпаття до Донеччини. Верховна Рада схвалила перейменування понад 300 населених пунктів

Прочитайте повну статтю

На РАУ оцінять тіньовий звіт про правосуддя

Прочитайте повну статтю

​В роботі ХХ чергового з'їзду суддів України оголошено перерву

Прочитайте повну статтю

Дмитро Лук’янов узяв участь у Х Львівському форумі «Українська кримінальна юстиція у пост/воєнн...

Прочитайте повну статтю

До уваги громадян, які планують перетинати кордон у пункті пропуску «Рава-Руська-Хребенне»

Прочитайте повну статтю

Сергій Дейнеко зустрівся з олімпійськими чемпіонами Олександром Хижняком та Оленою Кравацькою

Прочитайте повну статтю

АРМА підбиває підсумки загальних зборів BAMIN 2024

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь