Сенсація

На Волині обговорили питання збереження самосійних лісів


Жовтень 24
18:04 2024

На необхідності збереження і належного використання самозалісених земельних ділянок наголосив на виїзній нараді, яка відбулася у Волинській області, начальник Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Чуприна.

Захід відбувся на території Ківерцівської селищної ради під головуванням заступника голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Троханенка за участі директора Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» Олександра Кватирка, представників управління екології та природних ресурсів, обласної прокуратури, Державної екологічної інспекції, Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Шацького національного парку, голів районних державних адміністрацій та територіальних громад.

Під час заходу оглянули земельну ділянку площею 91 га на території Ківерцівської громади, яку місцеві депутати визнали самозалісеною та прийняли рішення про її передачу філії ДП «Ліси України».

Тут лісівники вже здійснюють догляд та охорону, зокрема - проводять необхідні протипожежні заходи. Саме на цьому прикладі, лісівники продемонстрували як можна та потрібно зберігати самосійні ліси, який у них потенціал.

«У більшості випадків самосійні ліси утворилися на малопродуктивних сільськогосподарських землях, тому найбільш доцільно зберегти ці насадження. Особливо актуально це зараз, коли в Україні пошкоджені значні площі лісів внаслідок воєнний дій на Сході та Півдні, де через постійні обстріли ліси потерпають від пожеж. Значна площа самозалісених ділянок - це природні насадження віком 20-30 років, у перспективі вони матимуть значний вплив на вирішення екологічних та економічних питань регіону», - зазначив Сергій Чуприна.

- На сьогодні у Волинській області 6452,2 га ідентифіковано, як самозалісені, за період з червня по вересень цього року місцеві громади прийняли рішення про передачу земельних ділянок ДП «Ліси України» загальною площею 1397 га, і там вже лісівники здійснюють необхідні заходи з охорони та догляду цих насаджень, щоб у перспективі отримали високопродуктивні ліси, - проінформував директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко.

На жаль, на сьогодні у Волинській області є відмови по створенню власних чи передачі лісокористувачам 2447 га самосійних лісів, ще по 2,5 тис га взагалі ніяких відповідей від громад не надійшло.

Заступник голови Волинської ОДА Олександр Троханенко наголосив на важливості цього питання для області, адже збереження самосійний лісів – це один з перспективних шляхів збільшення лісистості області, над чим спільно зраз працюють влада, місцеві громади та лісівники.

Робота Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства щодо ідентифікації та збереження потенційно самозалісених земельних ділянок на території Волинської та Рівненської областей триватиме далі.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю

“Ведмедики у сосновому лісі” та “Кримський аромат”: частину колекції Картин медведчука оцінено...

Прочитайте повну статтю

Механізм ERA у $50 млрд створює прецедент. росія починає платити за злочини проти України: Серг...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з депутатом Парлам...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь