Сенсація

Наступного тижня на Кіровоградщині розпочинається антирабічна кампанія


Жовтень 24
12:05 2024

Про це оголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук під час наради під головуванням заступника начальника Кіровоградської ОВА Юрія Миколаєнка.

Ігор Бойчук зазначив, що єдиним дієвим способом профілактики сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації. Вакцина-принада, що використовується при пероральній імунізації, сприяє створенню в диких м’ясоїдних тварин імунітету до хвороби, а також є абсолютно безпечною для тварин.

У зв’язку із забороною використання авіаційного транспорту для розкидання принад із вакциною, такі заходи здійснюватимуть вручну робочі групи (бригади), до складу яких входять фахівці ветмедицини Держпродспоживслужби, представники мисливського і лісового господарств, місцевої влади та інших установ. В області вже сформовано 302 такі бригади та проведено інструктажі щодо дотримання чіткої послідовності дій кожної групи, спеціалістів та осіб, задіяних до виконання пероральної імунізації. Окрім цього Держпродспоживслужба Кіровоградщини розробила відео-інструкцію для робочих груп.

Відповідно до рішень місцевих державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях кожна бригада повинна бути забезпечена автомобілем та паливо-мастильними матеріалами, картою місцевості, де вказані маршрути розкладання приманок, засобами індивідуального захисту та аптечками.

Цьогорічну осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин заплановано провести на території області площею 19 285,53 км2 та використати 482 138 доз вакцини.

Під контролем представника Держпродспоживслужби - фахівця ветеринарної медицини принади з вакциною розкладатимуться рівномірно на всій визначеній території із розрахунку 25 доз на 1 км². Одна бригада зможе охопити 10-15 км² площі в день та розкласти до 375 доз (залежно від місцевості). Принади розподіляються на відстані 150-300 м одна від одної паралельними лініями. Обов’язково принади з вакциною розкладаються на узліссях, обабіч доріг і сільськогосподарських угідь.

Принада з вакциною виглядає як невеликий брикет та має запах м'ясокісткового борошна. Всередині знаходиться блістер із діючою речовиною. Такі брикети безпечні як для людей, так і для тварин.

Однак, щоб приманки залишалися привабливими для тварин, важливо не брати їх в руки та не переміщувати.

Довідково. Сказ – гостре інфекційне захворювання тварин і людини. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку. Для людини, у разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги, смерть неминуча. Стовідсоткова смертність і серед тварин, невакцинованих проти сказу.

Основним носієм вірусу сказу є червона лисиця. Однак поширювати небезпечне захворювання можуть дикі (вовки, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), домашні (коти, собаки) та безпритульні тварини.

Єдиний метод боротьби – це імунізація диких тварин та здійснення щорічних профілактичних щеплень проти сказу домашнім улюбленцям.

Свою ефективність кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин довела в період 2018-2021 років. Тоді, для розповсюдження принад із вакциною використовували авіаційний транспорт. Завдяки таким заходам вдалося охопити значну територію області та зменшити майже вдвічі кількість випадків сказу серед тварин.

З початку введення в Україні воєнного стану польоти під забороною та й за період повномасштабного вторгнення кампанія з пероральної імунізації відбулася вперше восени 2023 року. Тоді 108 бригад, шляхом наземного розподілу розповсюдили 48850 принад на загальній площі 1954 км² області.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Запоріжжя: через ворожі обстріли загинули двоє людей

Прочитайте повну статтю

Вийшов трейлер фільму про роботу ДСНС, ППО та енергетиків

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця виготовила 200 вагонів-платформ для великогабаритних контейнерів на власних завода...

Прочитайте повну статтю

Співробітництво громад через виконавчі органи може створити конфлікт компетенцій

Прочитайте повну статтю

Суддю Дніпровського районного суду міста Києва звільнено у відставку

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 92 від 24 жовтня 2...

Прочитайте повну статтю

На Буковині в рамках операції «Мігрант» оштрафовано сімох іноземців та громадянина України

Прочитайте повну статтю

Київщина: міграційники інтенсивно працюють на усіх напрямках діяльності

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь