Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб


Вересень 16
12:08 2024

Критерії та механізм обмеження під час воєнного стану доступу до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, повинні виключати можливість порушення прав третіх осіб.

На це звернув увагу Комітет НААУ з питань цивільного права та процесу у зауваженнях і пропозиціях до проекту Закону №11533 від 29.08.2024 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей надання відомостей публічних електронних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, та деяких інших публічних електронних реєстрів».

Автори ініціативи зокрема звертають увагу на те, що реєстри прав інтелектуальної власності містять відомості щодо об’єктів інтелектуальної власності (винаходів, корисних моделей, промислових зразків, тощо), пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, які становлять підвищений інтерес ворога під час ведення воєнних дій.

Тому пропонується у законах «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів», «Про авторське право і суміжні права» передбачити, що, доступ фізичних та юридичних осіб до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності про державну реєстрацію прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, може бути обмежено на період дії воєнного стану в Україні.

Доступ обмежуватиметься за заявою власника патенту, промислового зразка, свідоцтва на торговельну марку, суб’єкта авторського права на твір.

При цьому, звертають увагу у НААУ, контролю з боку держави за тим, чи дійсно належить зазначений об’єкт до сфер, пов’язаних з національною безпекою та обороною, законопроект не пропонує. Водночас, визначення понять «оборона України» та «національна безпека» у законах «Про оборону України», «Про національну безпеку України» є настільки широкими, що до них можна віднести будь-який об’єкт інтелектуальної власності.

Таким чином, для недобросовісного власника об’єкта інтелектуальної власності вникає можливість приховувати факт реєстрації прав на об’єкт з метою уникнення його поділу або поділу доходів, які він буде отримувати від його застосування і на які матимуть право інші учасники цивільних відносин, наприклад, підприємство, на якому особа працює, другий з подружжя, співавтори.

Наявність цього ризику, переконані в комітеті НААУ, вимагає більш детального нормативно-правового регулювання з метою запобігання порушенню прав третіх осіб.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь