Організація незаконних поставок вугілля з «ЛНР» та «ДНР» – у сприянні терористам підозрюється ексміністр енергетики


Листопад 12
16:01 2021

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому Міністру енергетики та вугільної промисловості України у вчиненні за попередньою змовою групою осіб сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України). 

За даними слідства, після призначення підозрюваного у грудні 2014 року на посаду Міністра енергетики та вугільної промисловості України, його було залучено вищим політичним керівництвом держави до укладання угод на поставку вугілля з територій, підконтрольних терористичним організаціям.

Міністр достовірно знав про існування дефіциту вугілля для забезпечення діяльності державних енергогенеруючих підприємств України, обумовленого зривом поставок вугілля з ПАР та блокуванням поставок вугілля з Російської Федерації. Також він усвідомлював їх причини – примушування України до придбання вугілля у представників «Л/ДНР» і розумів, що це є сприянням економічному розвитку і діяльності терористичних організацій «Л/ДНР».

На окупованій території були підібрані два вугледобувних підприємства ДП «Шахта імені К.І. Кісельова» та ДП «Луганськвугілля», які перебували під повним контролем незаконних збройних формувань, а одне з них взагалі не працювало. Саме вони були використані в злочинній схемі поставок вугілля енергогенеруючим підприємствам України.

Задля створення видимості законної підприємницької діяльності, наказами колишнього Міністра до реєстраційних даних цих підприємств було внесено зміни щодо юридичних адрес у м. Києві, а їх керівниками призначено представників «ЛНР» та «ДНР».

ПАТ «Центренерго» за вказівкою колишнього Міністра уклало договори на поставку вугілля з контрольованими бойовиками підприємствами, що стало  підставою для перерахування, обготівкування та розподілення на користь терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» більше 200 млн грн.

У цьому кримінальному провадженні раніше повідомлено про підозру народному депутату України та фізичній особі у вчиненні держзради та сприянні діяльності терористичних організацій.

Слідчі дії тривають. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

Примітка: Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь