Особливості ловлі ''білої'' риби у травні


Травень 02
21:07 2024

Травень в Україні – час початку післянерестової активності більшості видів риб у прісних водоймах, а також розпал сезону розмноження тварин і розквіту багатьох рослин. Природа входить у фазу продовження життєвого циклу, погодні умови змінюються на більш теплі та сприятливі для життя. Цей період пов’язаний з низкою суворих обмежень і заборон для рибалок.

У травні вода у водоймах помітно прогрівається у порівнянні з попередніми місяцями, і це дає можливість рибалці розраховувати на чудовий улов як хижої, так і «білої» (мирної) риби. Враховуючи той факт, що протягом травня на більшій частині водойм любительське рибальство можливе лише з берега на не заборонених ділянках, при ловлі «білої» риби перевагу у цей період надають донним знаряддям лову – спінінгу з кормушкою (фідеру), або вудці з поплавком, що дозволяє ловити рибу у різних шарах води. Зазвичай, в уловах рибалок-любителів у травні переважають такі види риб, як плітка, краснопірка, плоскирка, лящ, клепець, синець, чехоня, карась та ін.

Фідерна ловля «білої» риби в травні

У цей час «біла» риба перебуває в місцях з відносно теплою водою. Це мілководдя і зони, зарослі травою. Рано вранці та пізно ввечері рекомендується ловити плітку біля самого берега, а у денний час – трохи «віддалятися». При цьому закид рекомендується робити трохи далі від підгодованого місця, а пізніше підтягнути наживку до потрібної точки. «Біла» риба здебільшого полохлива, найімовірніше вона злякається закидання у місце прикормки.

«Біла» риба у цей період живиться переважно у різних шарах води, надаючи перевагу водним безхребетним, зокрема, личинкам комах, але періодично до її раціону потрапляють ікринки інших видів риб та, навіть, власна ікра. Враховуючи цей факт, багато рибалок люблять рибалити проти вітру. З огляду на те, що їжа прибивається хвилями до берега, сама риба переміщується у зону, зручну для риболовлі. Іноді навесні на фідер у певних випадках риба добре ловиться й за вітром. У таких умовах рибалці зручно робити далекі закидання. Якщо вудлище довге, розраховане на ловлю на дальніх дистанціях, вітер у спину стане вашим помічником.

Оптимальною наживкою прийнято вважати опариш та його поєднання з іншими принадами. Рекомендується наживляти 2-3 шт. опариша. Якщо ви бажаєте ловити рибу розміром побільше, настроміть на гачок кукурудзу або варену перловку. Так ви захиститеся від кльову дрібних особин. Альтернативним варіантом нетваринного походження є тісто і мастирка. Рибалки також відзначають, що «біла» риба іноді добре ловиться на кульки пінопласту. Найбільш уловисті кольори такої наживки – білий та жовтий.

Щодо прикормки особливих вимог немає. Головне – слідкуйте за її консистенцією. Якщо течії немає, використовуйте пухку суміш. Якщо потік води сильний, намагайтеся замішати в'язку прикормку. Ловля «білої» риби на фідер навесні більш ефективна з використанням ароматизаторів (атрактантів), але не варто перебільшувати. Пам'ятайте: чим тепліша вода, тим менше ароматичної речовини потрібно використовувати, оскільки занадто різкий запах відлякує рибу.

Тактика річкової ловлі на поплавок у травні

По прибуттю на водойму потрібно гарненько повертіти головою у пошуках руху в прибережній рослинності. Присутність риб видає рух очерету або рогозу, сплески на поверхні.

Поляризаційні окуляри допомагають рибалкам виявити рибу на мілині. Обравши об’єкт ловлі, постарайтеся обережно підібратися на відстань кидка. Якщо ваші рухи налякали рибу не переживайте, намагайтеся не шуміти, риба до вас звикне і поступово повернеться.

Добре, якщо на кордоні рослинності і чистої води глибина близько метра, у цьому випадку можна ховатися за рослинністю і ловити на чистій воді. Якщо ж глибина більше, слід зробити невелике віконце (прибравши пагони, що заважають), а краще 2 на відстані в декілька метрів один від одного, підгодувати його (їх) і трохи почекати. Зазвичай, каламуть приваблює рибу. Два віконця дозволять ловити більш ефективно.

Дуже важливо, щоб ваша снасть була з невеликим поплавком (2-3 грама) і одним грузилом і гачком. Риболовля у прибережному очереті не пробачає складні конструкції, які легко плутаються.

Найбільш зручна ловля маховою вудкою зі звичайним поплавцем. Кльову «як з кулемету» чекати не варто – тримати у руках більш важкі болонки або матчеві важкувато, потрібні підставки (рогачики). Звісно ж необхідні садок (краще довгий, щоб риба довше була живою) і підсак для виважування.

І головне – прямуючи на риболовлю, не забувайте про дотримання правил та рибальте відповідально! Нагадуємо, основні вимоги Правил любительського рибальства можна переглянути у розробленому Держрибагентством Гіді рибалки-любителя. У ньому відображено норми вилову водних біоресурсів, їх мінімально дозволені для вилову розміри, наведено перелік заборонених знарядь лову, посилання на телефонні «гарячі лінії» Держрибагентства, на які можна звертатися при виявленні порушень як на водоймах, так і на ринках відповідної області тощо. Завантажити ГІД рибалки-любителя можна за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь